PRAVILNIK

Uskoro ćete pri kupovini mesa moći pročitati dodatne informacije o njegovu porijeklu

Nije dopušteno ukazivanje na karakteristike koju, zapravo, posjeduje sva slična hrana.

16:48h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ministarstvo poljoprivrede na svojoj je službenoj stranici objavilo kako će izmijenjenim Pravilnikom o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani kupcima biti pružene dodatne informacije o onome što kupuju.


Točnije, potrošači će uz mesne proizvode u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi, odnosno informacije u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana. Dosad je ta obaveza vrijedila samo za goveđe meso.

Informacije za nezapakiranu hranu moraju biti točne, jasne i lako razumljive kupcima, nikako zavaravajuće glede karakteristike, podrijetla, prirode, načina proizvodnje i drugih aspekata. Hrani se ne smiju pripisivati učinci i svojstva koje ona nema, kao što je potencijalna ljekovitost. Jednako tako, nije dopušteno ukazivanje na karakteristike koju, zapravo, posjeduje sva slična hrana.

U slučaju pakiranja hrane na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, moraju biti navedene informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, „upotrijebiti do“ datum i nazivu hrane te gdje je primjenjiva.

Odredbe vrijede od 6. lipnja, dok je za obavezno označavanje zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. godine.

čitam...