19.6 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
točnost

Uskoro dolaze kućni testovi na koronavirus, jedan test će koštati oko 100 kuna
U

Popuštanje mjera najavljeno je za 1. lipnja, a uskoro bi trebali stići i kućni testovi.

Ne propustite

U Hrvatsku uskoro dolaze kućni testovi na koronavirus. Jedan test će koštati oko 100 kuna, a točnost bi trebala biti oko 98 posto.

Kućno testiranje na koronavirus trebalo bi izgledati ovako: osam kapi otopine stavite u epruvetu. Zatim u to ide štapić kojim ste uzeli bris, okrenite u otopini od tri do pet puta i ostavite jednu minutu. Izvadite, epruvetu zatvorite i otopinu koristite kao testni uzorak na pločici za očitavanje rezultata. Nakon 15 do 20 minuta vidite rezultat.

– To su screening testovi. Oni su zapravo osmišljeni tako da su pozitivni u prvih pet dana bolesti. Moraju imati osjetljivost više od 90 posto i specifičnost više od 97 posto. Drugi moment koji je bitan jest kako se vadi uzorak – ovaj test koji će doći u ljekarne je predviđen i za bris nosa, bris nazofarinksa i orofarinksa, s time da moramo reći da je bris nazofarinksa najosjetljiviji i ako se pravilno uzme bris povećavamo mogućnost da pozitivne osobe detektiramo – rekla je Dolores Peruč, voditeljica mikrobiološkog odjela NZZJZ-a PGŽ.

Za znatiželju ili potrebu, evo kada stiže u prodaju.

– Oni će se vjerojatno idući tjedan pojaviti u veledrogerijama, a onda i kod nas u ljekarni. Nekog velikog interesa u zadnje vrijeme nismo imali, neki sitni upiti ipak postoje, vjerojatno od ljudi koji putuju – izjavila je Gordana Kaštropil, magistra farmacije.

No, preko granice vodi samo službena potvrda i PCR ili antigensko testiranje odrađeno u zdravstvenim ustanovama od strane stručnjaka.

Sav alat za testiranje dolazi u paketu. Prema najavama prodavat će se u ljekarnama bez recepta. Cijena – oko 100 kuna.

– Ovaj koji prvi sada dolazi i ovi koji će doći nakon njega koriste se u svim državama članicama EU-a – govori Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Iako proizvođač kaže – točnost je iznad 98 posto, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje da je on tek smjernica.

– U niti jednoj zemlji EU-a se ti takozvani samotestovi ne priznaju za dijagnostiku nego ukoliko sami sebi dokažete da ste pozitivni onda trebate napraviti dijagnostički test, ako ste negativni u uputstvima vam piše da taj test nije dokaz da ste negativni – komentirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, piše Nova TV.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jutro stiže brzo

U nedjelju spavamo sat kraće, pripazite na promjene pri potrošnji struje i pogledajte koliko ćemo godina još pomicati kazaljke na satovima

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 26. ožujka. Kazaljke će u 2 sata skočiti jedan sat naprijed....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti