Naša županija dobit će 10.000 doza

Uskoro počinje cijepljenje protiv gripe, osigurano još više doza, prošle sezone u Podravini i Prigorju troje umrlih

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za osobe starije od 65 godina, kroničnim bolesnicima svih dobi, radnicima i štićenicima domova za starije osobe i njegu kroničnih bolesnika, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama.

11:00h
0
Ilustracija
Ilustracija // Twenty20

Sljedeći tjedan, točnije u srijedu 6. studenog, u cijeloj zemlji počinje cijepljenje protiv gripe. Cijepljenje osoba provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo. U tu svrhu nabavljeno je 360.000 doza što je 10 posto više nego lani. Od ukupnog broja nabavljenog cjepiva za cijelu Hrvatsku, Koprivničko-križevačka županija dobit će 10.000 doza, što je također 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

– Ove godine ćemo u Republici Hrvatskoj cijepiti protiv gripe četverovalentnim cjepivom pod tvorničkom nazivom Vaxigrip Tetra. Sam naziv sugerira da ono štiti protiv četiri vrste virusa pa je zbog toga nešto efikasnije od trovalentnog pod uvjet da u populaciji cirkulira upravo jedan od ta četiri virusa koji se nalaze u cjepivu – napominje Darko Radiček, dr. med. spec. epidemiologije.

Kako navodi doktor Darko Radiček iz Službe za epidemiologiju naše županije, cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za osobe starije od 65 godina, kroničnim bolesnicima svih dobi, radnicima i štićenicima domova za starije osobe i njegu kroničnih bolesnika, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama. Bitno je spomenuti kako će se upravo tijekom studenog cijepiti isključivo osobe iz tih kategorija.

– Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualna mogućnost korištenja istog cjepiva uz nadoplatu, za osobe koje ne pripadaju tim kategorijama. Ako se netko želi cijepiti “komercijalno nabavljenim cjepivom” to može učiniti u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom koji će nabaviti isto preko ljekarne ili veledrogerije – rekao je dr. Radiček.

Prošle sezone u Hrvatskoj je prijavljeno 61.202 osobe oboljele od gripe i 107 smrtnih slučajeva, a od ukupnog broja u Koprivničko-križevačkoj županiji je prijavljeno 2665 oboljelih i tri smrtna slučaja. Podsjetimo, vrhunac gripe je bio u siječnju i veljači ove godine.

Osim spomenutog cijepljenja, spomenut ćemo i par savjeta kako (barem pokušati) izbjeći ovo sezonsko oboljenje.

1. Redovito perite ruke – Običan sapun i topla vodu su sasvim dovoljni, a pobrinut će se da ne prenosite viruse koje ste možda “slučajno” pokupili.
2. Izbjegavajte gužve – Šanse da obolite od gripe ili prehlade povećavaju se ako se često krećete u prostorima gdje je puno ljudi.
3. Potrebno vam je dovoljno sna – Nedostatak sna kroz duži vremenski period rezultira nizom negativnih učinaka, a jedan od njih je smanjeni imunitet.
4. Spas u vitaminima – Možda je bolje da posegnete za nadomjescima prehrani. Vitamin C možda neće ukloniti gripu, ali će vas zaštititi. Vitamin D i selen također pružaju zaštitu organizmu. Sok od naranče i jogurt sadrže velike količine vitamina D i C, dok su brazilski oraščići puni selena.

čitam...
Loading...