Uspješan nastup KUD-a “Koprivnica” na 16. susretu hrvatskih folklornih ansambala

10:45h
0
KUD

24. i 25. listopada u Čakovcu je održan 16. susret hrvatskih folklornih ansambala u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, najviši nivo u folklornom amaterskom djelovanju. Na svečanosti su nastupile najbolje folklorne grupe iz cijele Hrvatske, odabrane od strane stručnih povjerenstava na županijskim smotrama folklora.

U lipnju, ove godine, u Križevcima na smotri folklora naše županije, najbolje je ocijene dobilo KUD „Koprivnica“ i koreografija Nade Šešić, pjesama i plesova Podravine pod nazivom „Oj kopina, trnina“. Tako su naši vrijedni kudovci proteklu sunčanu nedjelju proveli na najvećoj manifestaciji koreografiranog folklora, pronoseći ime naše Koprivnice i naše županije.

U prepunoj dvorani čakovečkog Centra za kulturu nastupilo je petnaest najboljih folklornih ansambala Hrvatske, svaki sa dvije odabrane koreografije (jedna iz zavičajnog područja, druga iz nekog drugog kraja Hrvatske).

Susrete je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Tvrtko Zebec, prof. Ivančica Ivkanec i prof. Mihael Ferić.

Uz koreografiju Podravine, folklorni ansambl KUD-a „Koprivnica“ izveo je i koreografiju pjesama i plesova Baranje „ S one strane Dunava“. Autor koreografije je umjetnička voditeljica dr. Nada Šešić, a glazbene obrade napravili su voditelji KUD-a, prof. Mihael Kivač i prof. Tihomir Klauček.

Po završetku susreta, za okruglim stolom izneseni su dojmovi svih članova stručnog povjerenstva. Nastup KUD-a „ Koprivnica“ odlično je ocijenjen i naglašen je veoma visok nivo izvođenja i prezentacije hrvatskog folklora.

Naročito je istaknuta veoma uspješna prezentacija zavičajne folklorne tradicije, s novim i „nepotrošenim“ pjesmama i plesovima i nenametljivim koreografskim i umjetničkim intervencijama. Pohvaljen je i pravi podravski zvuk obogaćen tradicijskim instrumentima, cimbule, violina, dude.

Pohvale nastupa dobivene su i od tajnika Hrvatskog sabora kulture, prof. Mirka Kovačevića, koji susrete prati već niz godina i dobro je upoznat s radom društava i sa stanjem folklornog amaterizma Hrvatske.

Ponosni i sretni, s još jednom svijetlom točkom u nizu uspješnih nastupa, članovi KUD-a „Koprivnica“ nastavljaju s pripremama za koncert „KUD KOPRIVNICA SVOME GRADU“, koji će biti održan 05. studenog u 20 sati u dvorani Domoljub.