Što ću biti kad odrastem?

Uspješno je završen projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja u županiji

Tijekom prezentacija naglašeno je da su strukovna zanimanja, dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete.

09:35h
0
Foto: HGK Koprivnica

Projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja pod nazivom Što ću biti kad odrastem? provela je HGK – Županijska komora Koprivnica u suradnji s tvrtkama Radnik d.d. i Rasco d.o.o., Koprivničko-križevačkom županijom, HZZ, Područnim uredom Križevci i HOK, Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije.


U sklopu projekta, tijekom svibnja i lipnja ove godine, provedena je promotivna medijska kampanja, te su održavane prezentacije strukovnih zanimanja, škola i potencijalnih poslodavaca za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, s ciljem popularizacije deficitarnih strukovnih zanimanja i poticanja učenika na izbor upravo tih zanimanja.

Poslodavci na području Koprivničko-križevačke županije iskazuju velike potrebe za kadrovima strukovnih, obrtničkih zanimanja, a kojih nedostaje na tržištu rada. Osobito nedostaju kadrovi u građevinarstvu zidari, tesari-montažeri oplatnih sustava. Limari, strojobravari, stolari, CNC operateri, konobari, kuhari, itd.

Predstavnici HGK – Županijske komore Koprivnica, na prezentacijama su uvodno predstavili projekt i ciljeve projekta, prezentirali su strukturu gospodarstva Koprivničko-križevačke županije, tržište rada, potrebe gospodarstva za novim zapošljavanjima i prednosti upisa, odabira strukovnih zanimanja. Učenike su upoznali s nekima od deficitarnih zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Savjetnice HZZ, Područnog ureda Križevci, Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri Koprivnica upoznale su učenike i roditelje s uslugama HZZ-a i CISOK centra te situacijom na tržištu rada naše županije s posebnim naglaskom na zanimanjima koja su kroz Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2017. godinu prepoznata kao ona u kojima nedostaje radnika na našem tržištu ili je pak potrebno smanjiti njihov broj.

Roditelji i učenici su kroz prezentaciju također upoznati s važnim izvorima informacija povezanih s izborom zanimanja kao što su portal e-usmjeravanje, CISOK portal, te regionalna brošura za učenike Kamo nakon osnovne škole?.

Ravnatelji strukovnih škola, Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole Ivan Seljanec Križevci i Srednje strukovne škole Đurđevac predstavili su svoje škole, upisne programe i uvjete upisa u škole.

Tijekom prezentacija naglašeno je da su strukovna zanimanja, dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete.

Učenici su na prezentacijama dobili mapu sa svim važnim informacijama vezanim uz upise u strukovne škole na području Koprivničko-križevačke županije, ponude za stipendije i zaposlenja i informacije o strukovnim zanimanjima.

Na prezentacijama je provedena anketa te su roditelji i učenici provedene prezentacije prosječno ocijenili vrlo dobrima i korisnima, te je u planu nastavak sličnih aktivnosti i za naredne generacije učenika završnih razreda osnovnih škola.

čitam...