PRATE SVE MJERE I RADNJE

Ustavni sud o spornoj izjavi suca Abramovića o zabrani kretanja: Njegove stavove većina nije podržala

Ocijenili su, zaključuju, da u ovome trenutku nema potrebe za postupanjem u smislu ustavnih ovlasti.

14:37h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Ustavni sudac Andrej Abramović za portal Iusinfo.hr pisao je kako Nacionalni stožer za krizna stanja nije imao pravo donijeti odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravišta.


– Mjere za suzbijanje širenje koronavirusa su nužne, ali trebaju ih donositi tijela koja su predviđena ustavom i zakonom te u procedurama koje su propisane ustavom i zakonom. Ne može se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite prenijeti ovlasti svih tijela iz svih zakona jer to znači suspenziju demokracije, de facto diktaturu – poručio je jučer Abramović, što je dovelo do brojnih reakcija.

Među njima jest i današnje priopćenje Ustavnog suda čije priopćenje koje potpisuje njegov predsjednik Miroslav Šeparović. Navode kako je riječ o privatnim stavovima suca Abramovića na koje ima pravo, ali iza kojih Ustavni sud ne stoji niti se time predstavljaju stavovi suda.

– Načelno, sudac Ustavnog suda smije objavljivati stručne i znanstvene članke. Međutim, u konkretnom slučaju riječ je o stavovima koje je sudac Abramović zastupao u internoj raspravi između sudaca Ustavnog suda o tome treba li Ustavni sud uputiti Izvješće Hrvatskom saboru o pojavama neustavnosti i nezakonitosti prema čl. 104. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Njegove stavove nije podržala velika većina sutkinja i sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske – stoji u priopćenju.

Dodaju kako prate sve mjere i radnje koje nadležna državna tijela donose s ciljem suzbijanja koronavirusa. Ocijenili su, zaključuju, da u ovome trenutku nema potrebe za postupanjem u smislu ustavnih ovlasti.

čitam...