Ususret Danima voća // Dožupan Sobota: U voćarstvo smo u sedam-osam godina uložili 1,6 milijuna kuna

14:15h
0
Dožupan Darko Sobota na jednom od otvaranja Dana voća u Đurđevcu // Foto: Arhiva Koprivnica.net

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji 2. i 3. listopada sudionici i posjetitelji moći će u Đurđevcu uživati u izložbi i prodaji voća, stručnim predavanjima za voćare te proizvođače voćnih prerađevina, prezentacijama kataloga županijskih voćnih proizvođača, bogatom kulturno-umjetničkom programu te popratnim sadržajima.

Dani voća Koprivničko-križevačke županije, već 17. godinu zaredom, održat će se 2. i 3. listopada na glavnom đurđevačkom trgu, u suradnji Županije, Grada Đurđevca, Savjetodavne službe, PORA razvojne agencije Podravine i Prigorja, đurđevačke Turističke zajednice te županijske Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

– Ova manifestacija ima velik značaj, koji svake godine sve više raste. Na taj način Županija daje na važnosti toj grani poljoprivrede te daje mogućnosti voćarima da predstave svoje proizvode, ali i razmjene te steknu neka nova iskustva – rekao je koprivničko-križevački dožupan Darko Sobota.

Općenito stanje u voćarstvu bolje je nego prije, kaže, a Županija u tome igra važnu ulogu.

– U našoj Županiji postoji oko 80.000 hektara površina koje su u funkciji poljoprivredne proizvodnje, a od toga oko 1000 hektara su voćnjaci. Najviše se uzgajaju jabuke, šljive, višnje i breskve, a unazad sedam, osam godina Županija je ovu poljoprivrednu granu subvencionirala sa 1,6 milijuna kuna – otkrio nam je dožupan.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji sudionici i posjetitelji moći će uživati u izložbi i prodaji voća, stručnim predavanjima za voćare te proizvođače voćnih prerađevina, prezentacijama kataloga županijskih voćnih proizvođača, bogatom kulturno-umjetničkom programu te brojnim popratnim sadržajima.

Stručna predavanja održat će se 2. listopada u đurđevačkom Hotelu Picok, od 17 do 19 sati, dok su izložba i prodaja voća na rasporedu dan poslije, od 10 do 15 sati, na Trgu svetog Jurja. U sklopu manifestacije tiskat će se i katalog Dana voća u kojem će se predstaviti svi proizvođači voća s područja Koprivničko-križevačke županije.

– Svake godine imamo sve više izlagača, a sama manifestacija poprima sve veći karakter i privlači izlagače i voćare i iz drugih, okolnih županija. Prošle godine na manifestaciji okupilo se 76 štandova, a ako nas vrijeme posluži taj broj bi se sada mogao i povećati – zaključio je Sobota.

čitam...