od 15. studenog

USUSRET ZIMI Policija upozorava na obavezno korištenje zimske opreme, za neočišćeni poklopac motora kazna 700 kuna

Isto tako, iz policije su ponovili neke osnove koje bi svi trebali znati, a to je da provjere akumulatore i rashladnu tekućinu, a isto tako spremni moraju biti i brisači i sve ostalo što se koristi zimi. 

12:15h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Jesen je posljednjih dana toplija no što se pamti u recentnom razdoblju, no posljednji dani dokaz su kako je tekuće godišnje doba uzelo zamaha. Ne samo to, već dolaze i hladni dani koji znače zimske uvjete. Što se tiče policije, zimsko razdoblje kreće 15. studenog.

Policija je nedavno na jednom radnom sastanku okupila predstavnike službi koje će regulirati uvjete na prometnicama tijekom zimskog razdoblja te je napravljen rezime prošlogodišnje zimske sezone koja je bila zadovoljavajuća. Dogovoreno je postupanje tijekom ove godine.

– Podsjećamo vozače da poštuju pravila o zimskoj opremi koju moraju koristiti kada su an cesti zimski uvjeti, odnosno kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. U tim uvjetima zabranjuje se prometovanje motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima. Ukoliko se uhvati vozač koji ne poštuje ova pravila, on će biti isključen iz prometa i kažnjen sa 700 kuna – rekao je voditelj Službe policije Damir Jančijev.

Također, dodao je da su vozači po zakonu dužni očistiti vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu koji obično zna biti na poklopcu motora ili na krovu pa onda pršti i pada na druga vozila. Za takav prekršaj propisana je isto kazna od 700 kuna.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Pod zimskom opremom, za vozila koja nisu teža od 3,5 tone, podrazumijeva se da moraju imaju zimske gume s oznakom M + S na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 milimetra i lancima za snijeg koji su u pripremi i koji se mogu postaviti na pogonske kotače – izjavio je Jančijev i dodao kako na osovini moraju biti iste gume.

Isto tako, iz policije su ponovili neke osnove koje bi svi trebali znati, a to je da provjere akumulatore i rashladnu tekućinu, a također spremni moraju biti i brisači i sve ostalo što se koristi zimi.