Umjetnički izričaj ili uvreda?

Uvrijeđeni pravnik kazneno prijavio Josipu Lisac: To je bilo degutantno, takvo penetriranje u himnu nije dopušteno

Županović tvrdi da je Josipa Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi.

09:25h
0
Screenshot: RTL

Josipa Lisac izvela je hrvatsku himnu na inauguraciji Zorana Milanovića u stilu Josipe Lisac i njena izvedba podijelila je javnost. No, neki su otišli i korak dalje.

Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, kazneno je prijavio pjevačicu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske, piše 24sata.

Županović tvrdi da je Josipa Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi.

– Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela – obrazložio je Županović.

Kaže i da je pravnik te da nije glazbeno obrazovan te da je to njegovo osobno, a ne stučno mišljenje.

– To je moj osobni stav. Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se sramio što sam Hrvat – kazao je Županović za Dalmatinski portal.

čitam...
Loading...