Uz brojne pogodnosti, slanje paketa skuplje 50 posto

13:13h
0
Od 1. veljače slanje paketa skuplje je za 50 posto // Foto: Glas Podravine

Slanje paketa putem Hrvatske pošte od 1. veljače skuplje je za skoro 50 posto, koliko iznosi udar na džepove građana čije pošiljke su, primjerice, težile oko pola kilograma. Konkretno, za ono što ste prošli tjedan plaćali 13,08 kuna, od početka mjeseca valja izdvojiti čak 20 kuna. Korisnik usluge može proći i dvije kune jeftinije, ali tada će primatelj na kućnu adresu dobiti samo obavijest da je dužan pošiljku osobno preuzeti u odredišnom poštanskom uredu.

Hrvatska pošta od veljače uvodi jedinstvenu cijenu slanja paketa na području cijele Hrvatske. Cijena slanja paketa tako ovisi samo o njegovoj težini te eventualnim dopunskim uslugama koje koštaju fiksnih 15 kuna. Prednost za korisnike je automatsko osiguranje paketa na vrijednost od 100 kuna, što pokriva oko 70 posto svih paketa koji se šalju unutar Hrvatske. Novi cjenik donosi i prednosti sadašnjim i budućim korisnicima koji mjesečno šalju pakete u iznosu većem od pet tisuća kuna.

Kako bi svojim korisnicima olakšala izračun cijene paketa Hrvatska pošta od 1. veljače 2011. godine ukinula je 64 različita cjenovna razreda. Prema novom cjeniku slanje paketa je identično za područje cijele RH, a cijena ovisi isključivo o težini paketa te mjestu dostave- dostavlja li se u poštanski ured ili na adresu primatelja.

Osim jedinstvene cijene slanja paketa na području cijele zemlje Hrvatska pošta je formirala i cijene dopunskih usluga koje sada iznose 15 kuna fiksno te se više ne obračunava kao dodatnih 50 posto na ukupnu cijenu paketa.

Novost u poslovanju Hrvatske pošte je i jeftinija povratna dostava neisporučenog paketa pošiljatelju. Dosad se povratna dostava naplaćivala u punom iznosu, a sada je povoljnija za čak 50 posto. U međunarodnom prometu cjenik je podijeljen u dvije kategorije: prva je “ekonomični paket”, koji se transportira površinskim prijevozom, a druga je “premium-paket”, koji se otprema zrakoplovom, stoji u priopćenju Hrvatske pošte.

Izvor: Glas Podravine