Uz Podravkine juhe i čajeve do krova svijeta

11:45h
0


100324-everest-mHrvatska ženska alpinistička ekspedicija prošle je godine osvojila najviši vrh svijeta, Mt. Everest. Prilikom uspona na krov svijeta hrvatske su alpinistice koristile i Podravkine proizvode – popile su oko 10.000 čajeva, a popularne su bile i instant juhe „Fini-mini”.

Zanimljive detalje o velikom pothvatu hrvatskih alpinistica u utorak navečer je Koprivničancima u kino dvorani Podravke ispričao Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza i jedini muški član ekspedicije, koji je na Himalaji bio više od 30 puta.

 

100324-promocija-m

Berljak je u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Bilo održao predavanje o Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji Mt. Everest 2009, a nakon toga je predstavio knjigu „Više od Everesta”.

U ekspediciji je sudjelovalo 11 djevojaka, a četiri od njih popele su se na Mt. Everest. Među njima su bile Darija i Iris Bostjančić, prve sestre koje su zajedno osvojile najviši svjetski vrh. Pripreme su trajale 14 mjeseci, a ekipa je na terenu provela 72 dana.

Zanimljivo je da je dozvola za uspon na Mt. Everest ekspediciju stajala 110.000 USD, a ukupni su troškovi bili iznad 300.000 USD. Pokriveni su zahvaljujući brojnim sponzorima, među kojima je bila i Podravka.

Hrvatske alpinistice proglašene su najboljom ženskom sportskom ekipom 2009. u izboru Sportskih novosti.

 

100324-berljak-m

čitam...