Mlada inovatorica

Uz pomoć dijelova brisača, baterije i puno znanja Monika Golubić pretvorila je legendarni Pony u električnu jurilicu

Za pogon je odabrala pomalo neobičan motorić, za kakav laiku možda i ne bi odmah palo na pamet da uopće može pogoniti bicikl.

15:00h
0

Uz malo mašte, vodstva, inspiracije i puno, puno znanja, Monika Golubić svojim je izumom oduševila na nedavnoj Izložbi inovacija u Ivanić Gradu.

Ta je učenica 4. b razreda Strukovne škole u Đurđevcu, smjer tehničar za računalstvo, uzela dobro poznati inventar mnogih dvorišta i garaža, bicikl Pony, i pretvorila ga u pravu malu elektronikom pogonjenu zvjerku na dva kotača.

Na to se odlučila, kako nam je rekla, zato što je željela nešto novo, nešto svoje.

Za završni rad nisam htjela raditi ponuđene teme nego nešto novo, inovativno i zanimljivo, da iskažem svoje znanje kroz četiri godine – rekla je Monika.

Za električni bicikl trebalo joj je oko pola godine rada, po nekoliko sati svakoga vikenda. Najveći je izazov bilo uopće pronaći materijale i odlučiti se za pogon koji će biti na biciklu.

Prvo sam, uz pomoć svog mentora, morala osmisliti kako i s kojim materijalima raditi, kakve motoriće, potenciometre uzeti. S mentorom sam radila izračune za motorić, brzinu, jačinu potenciometra… – prepričava Monika.

Za pogon je odabrala pomalo neobičan motorić, za kakav laiku  možda i ne bi odmah palo na pamet da uopće može pogoniti bicikl.

Pogon na koji se bicikl pokreće je stari motorić brisača automobila koji mi je ustupio moj tata, koji mi je i pomogao oko rada. Za bateriju sam uzela Duracell akumulator, koji je smješten na paket-treger i učvršćen. Prijenos je lančani sa zadnjeg kotača i ide na motorić, koji je također smješten na zadnjem kotaču. Brzinom se upravlja na potenciometar. Bicikl treba potjerati na pedale 2-3 kruga i tada se potenciometrom namjesti brzina. Budući da je to stari Pony bicikl, lako ga je i prevoziti s jednog mjesta na drugo jer ga je u sredini moguće sklopiti – pojašnjava kreativna učenica.

Bicikl dostiže brzinu od 15 km/h, nizbrdo i 20. Uz postojeću bateriju, izdrži i do 30 kilometara. Njime će, osim što je predstavljala svoju školu na Izložbi inovacija, doći i na obranu završnog rada u lipnju te, nada se, i obraniti ga. A tu neće biti kraj njenog posebnog Ponyja.

– Moglo bi ga se i poboljšati dalje. Umjesto napajanja na akumulator dalo bi se napraviti napajanje solarnim panelima, jači motorić ugraditi i takve sitnice, još bolji i brži prijenos… – nabraja Monika.

Za budućnost već ima planove. Zahvaljujući odličnim rezultatima u školi, osigurala je mjesto na osječkom FERIT-u, još samo treba riješiti maturu, koje se, kako kaže, ne boji. A ne boji se ni onoga što je možda čeka nakon toga.

Nakon faksa ću vidjeti kakav bude razvoj situacije. Plan je ostati u Hrvatskoj i naći posao u struci, ali nikad se ne zna što život nosi – zaključuje mlada inovatorica.

 

čitam...
Loading...