knjižnica i čitaonica fran galović

UZOR Hrvatske organizira edukativno druženje na temu očuvanja Zemlje, Hlebar: Ako nešto ne učinimo ostalo nam je još 12 godina

Cilj događanja je informirati javnost i potaknuti na razmišljanje o važnosti održivog investiranja i upravljanja za održivost planeta Zemlje, kroz ponajbolje primjere iz svijeta.

17:00h
0
Matija Hlebar, predstavnik Skupine radnika // foto: Ivan Brkić

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) organizira događanje za održivost planeta Zemlje 12. veljače 2019. godine u gradu Koprivnici.

Događanje će započeti u 15 sati u Kinu Velebit prikazivanjem tri dokumentarna filma održive tematike: Utjecaj industrije na lokalno stanovništvo, Utjecaj klimatskih promjena na obje strane planeta te Izazovi i rješenja u Africi.

Nastavak događanja je u 16 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice Fran Galović gdje će se održati otvoreni dijalog na teme obuhvaćene dokumentarnim filmovima, a u sklopu programa Zelena knjižnica.

Cilj događanja je informirati javnost i potaknuti na razmišljanje o važnosti održivog investiranja i upravljanja za održivost planeta Zemlje, kroz ponajbolje primjere iz svijeta.

– Ne pamtim da se ovako nešto dogodilo u Koprivnici, nešto što govori o održivom investiranju i upravljanju. Imam osjećaj da bi posjećenost mogla biti dobra, tema je malo i provokativna. Prema predviđanju najboljih svjetskih znanstvenika, na Zemlji nam je ostalo 12 godina ovakvog života. Zaključili su da nam vrijeme curi jako brzo, a posljedice bi mogle biti nezamislive. Jedan od primjera s kojim se danas suočavamo jest 50 stupnjeva u Australiji i -50 u Sjevernoj Americi. I mi smo svjedoci klimatskih promjena, u ovih 18 godina ovog stoljeća temperatura je porasla 1,5-1,8 stupnjeva Celzijeva – rekao je predsjednik UZOR-a Matija Hlebar i spomenuo utjecaj klime i na gospodarstvo i poljoprivredu.

Smatra da bi trebali početi živjeti i raditi drugačije zbog svoje djece i nas samih.

Prikazivanje dokumentarnih filmova je dogovoreno izravno s autorom Sasjom Beslikom, glavnim direktorom održivih financija švedske Nordea Bank AB. Sasja Beslik je renomirani svjetski stručnjak iz područja održivih investicija i upravljanja. Proglašen je najboljim švedskim bankarom i savjetnik je Svjetskog ekonomskog foruma. Svojim radom i djelovanjem teži razvoju ekonomije na odgovoran način, zaštiti prirode i suživotu ljudi s prirodom.

Ključno je pitanje danas: Želimo li spasiti našu planetu? – poručuju iz UZOR-a Hrvatska.