UZOR u godinu dana prikupio 120 tona papira

10:35h
0
ilustracija

Udruga za održivi razvoj Hrvatske, kraće UZOR danas obilježava drugu obljetnicu djelovanja. Okupljanje članova i partnera najavljeno je za večeras u 18 sati na koprivničkim bedemima.  

U javnosti je najpoznatija njihova građanska inicijativa „Zajedno za zelenu i zdraviju Koprivnicu“ u sklopu koje građani u svojim domaćinstvima razvrstavaju otpad, a papir odlažu u za tu namjenu kreirane eko kutije. Predsjednik UZOR-a Matija Hlebar: 

„U proteklih godinu dana, moram pohvaliti cijeli naš tim volontera koji su aktivno uključeni u našu građansku inicijativu, mi smo uspjeli reciklirati više od 120 tona papira.“

Na poziv građana odloženi papir volonteri UZOR-a odvoze u triciklima u njihova reciklažna dvorišta, a potom ga prodaju na burzi. Iako je prikupljena količina papira velika, za nju je dobivena mala količina novca, no ipak dovoljna da se cijeli sustav samoodržava, rekao je Hlebar, istaknuvši  kao najvažnije što su građani prepoznali važnost oporabe, te što su u godinu dana sačuvali čak 2.400 stabala, što se može usporediti s pravom šumom.

 

tekst: Radio Drava