15.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Varaždinska biskupija bogatija za trojicu novih svećenika, među njima i Nikola Tomašević
V

Ne propustite

Varaždinska biskupija od subote 13. lipnja bogatija je za trojicu novih svećenika. Za prezbitere mjesne Crkve zaređeni su đakoni Ivica Gladoić iz župe Petrijanec, Leonardo Šardi iz župe Selnica, te Nikola Tomašević iz župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici.

U katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, ispunjenoj mnogobrojnim vjernicima, zaredio ih je mjesni biskup mons. Josip Mrzljak. S biskupom je suslavilo više od 50 svećenika, među kojima su bili i predstavnici zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa na čelu s rektorom mr. Anđelkom Košćakom, a sudjelovali su i đakoni iz drugih mjesnih Crkava – kolege ređenika, te velik broj bogoslova i sjemeništaraca Varaždinske biskupije, uz nazočnost mnoštva vjernika, osobito iz triju spomenutih župa, te članovi obitelji, rodbina i prijatelji ređenika. Sve njih pozdravio je na početku mise biskup Mrzljak kazavši da se tijekom godine proslavljaju mnoge svetkovine i blagdani u životu Crkve, no zasigurno je najradosniji dan za jednu mjesnu Crkvu kada dobiva nove svećenike, nove radnike na ‘njivi Gospodnjoj’. “Molimo danas svi zajedno za naše ređenike, ali i za nova duhovna zvanja. U Godini smo posvećenog života kada na poseban način molimo i želimo svoj život posvetiti Bogu, a na osobit način to čine oni koji se odazivaju na Božji poziv”, napomenuo je biskup. Ređenici su se obredu primanja u sveti red prezbiterata odazvali na poziv rektora Košćaka, a potom ih je biskup polaganjem svojih ruku i uz molitvu zajednice vjernika zaredio za svećenike.

U homiliji je biskup Mrzljak podsjetio kako je obitelj temeljna stanica ljudskog društva i Crkva u malom. “Iz obitelji dolaze naši mladi pred kojima je život i izbor zvanja kojem će se posvetiti. Danas smo čuli u Evanđelju da Isus kaže ‘ne izabraste vi mene, nego JA izabrah VAS’. To nam pokazuje kako je ovo jedno posebno zvanje na koje Bog poziva čovjeka”, rekao je biskup naglasivši da se u ovom zvanju može mnogo dati za čovjeka, Crkvu i Boga. Podsjetio je kako je i blaženi Alojzije Stepinac, kada je poticao mlade u svećeničko zvanje, isticao im da tako mogu najviše učiniti za svoj narod i Crkvu. “Svako zvanje ima svoju zadaću, tako ima i duhovno zvanje. Osobe su izabrane i poslane ostvarivati u svijetu ono što je Isus započeo i povjerio svojim učenicima. Poslani smo ostvarivati tu zadaću u svijetu koji nas prihvaća i ne prihvaća, jer i Isus nam je rekao da će ‘nas odbacivati kao što su i njega odbacivali’. Poslani smo živjeti Zapovijed ljubavi koju nam je ostavio Isus, a ta ljubav ostvaruje se kroz ljubav prema čovjeku”, istaknuo je biskup Mrzljak te okupljenu zajednicu pozvao da trajno moli za svoje svećenike jer kroz molitvu dajemo im dodatnu snagu u obavljanju službe. “Nemojte nikad zaboraviti moliti za svoje župnike i druge svećenike, te za nova duhovna zvanja”, poručio je biskup dodavši da je mjesna Crkva danas posebno radosna zbog ovog događaja. “Želimo i danas potaknuti naše mlade da se odazovu putu prema svećeništvu ako taj poziv osjećaju u sebi, kao što su to osjetili i odazvali se i naši današnji ređenici”, zaključio je biskup Mrzljak u homiliji.

Nakon obreda ređenja nove prezbitere u svećeničko ruho odjenuli su njihovi župnici: vlč. Ivan Sakač iz Petrijanca, vlč. Tomislav Leskovar iz Selnice i vlč. Krunoslav Pačalat iz koprivničke župe bl. Alojzija Stepinca. Liturgijsko pjevanje tijekom slavlja uzveličao je mješoviti zbor “Alojzijevci” iz župe bl. A. Stepinca u Koprivnici pod ravnanjem Ivane Senjan te uz orguljašku pratnju mo. Anđelka Igreca.

Biskupovom završnom blagoslovu na kraju mise prethodio je mladomisnički blagoslov novozaređenih svima nazočnima. Biskup je čestitao ređenicima poručivši im da su doista jedna nova snaga u mjesnoj Crkvi, te je uputio čestitke svima koji su ih vodili na putu prema svećeništvu, od roditelja do odgojitelja. Izlazak procesije iz katedrale okupljeni su na kraju popratili dugotrajnim pljeskom kao čestitkom mladomisnicima.

Ređenici će mlade mise proslaviti u svojim rodnim župama. Vlč. Leonardo Šardi proslavit će mladu misu u Selnici u nedjelju 14. lipnja s početkom u 10.30 sati, vlč. Nikola Tomašević imat će mladu misu u nedjelju 21. lipnja u 11 sati u župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, a vlč. Ivica Gladoić u Petrijancu u nedjelju 19. srpnja s početkom u 10.30 sati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

gradi se na sve strane

FOTO Praši se pored stadiona, s jedne strane ceste Talijani dižu veliku trgovinu, s druge će niknuti zgrada s 34 stana i dva poslovna...

Nema dijela Koprivnice u kojem se nešto ne kopa, radi, gradi ili, pak, sanira. Grad nam je u zadnje...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti