sastavljanje vlade

Već je gotovo? Iz HDZ-a javljaju da imaju dovoljno mandata

S osam manjinaca, 66 HDZ-ovih mandata, jednim Reformista i jednim HNS-a, dolazimo do 76 zastupnika koliko je Plenkoviću potrebno da bi mu predsjednik Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje Vlade.

14:16h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Prema tvitu koji je upravo objavio glasnogovornik Vlade Marko Milić, čini se da već imamo novu vladu, piše telegram.hr


Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković, napisao je Milić.

Čačić najavio da će podržati Plenkovića

Šef Reformista Radimir Čačić, koji je osvojio jedan mandat u Saboru, ranije danas najavio je da će podržati Vladu Andreja Plenkovića. Rekao je kako će to učiniti i HNS, čiji je Predrag Štromar također osvojio mandat u Saboru.

– Nemamo što tu raspravljati, mi dajemo svoj glas, kao što smo i prije najavili. Dat će svoj potpis i Predrag Štromar iz HNS-a. To je gotovo i neka Plenković što prije sastavi Vladu i krene raditi. Ne tražimo nikakva ministarstva niti pozicije, tražimo samo korektan odnos prema projektima na sjeveru Hrvatske – kazao je Čačić za 24 sata.

Kako je HDZ na izborima osvojio 66 mandata, za to mu treba najmanje deset ruku. Prema mišljenju Radimira Čačića, predsjednik HDZ-a pritom se neće morati okrenuti Škori i Domovinskom pokretu. „Nema potrebe razgovarati s čudnim ljudima čudnog imena“, zaključio je Čačić.

I Furio Radin najavio da će podržati HDZ

I predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je da će podržati HDZ-ovu vladu ako se ona neće sastavljati pomoću ekstremne desnice i Domovinskog pokreta, te da Plenković ima njegovu podršku za kandidaturu.

– Nisam se nadao da će biti tako dobar rezultat i da će se moći napraviti jedna vlada kontinuiteta, praktički, podržana od koalicije koja je gotovo ista kao koalicija iz prošlog mandata. Što znači da, drugim riječima, prošli mandat nije bio tako loš kao što neki kažu, nego da je bio dobar – kazao je Radin novinarima nakon izlaska iz Banskih dvora.

S osam manjinaca, 66 HDZ-ovih mandata, jednim Reformista i jednim HNS-a, dolazimo do 76 zastupnika koliko je Plenkoviću potrebno da bi mu predsjednik Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje Vlade.

čitam...