Obavezna oprema i drugi noviteti

VEĆE KAZNE Stiže zima i još stroža pravila nego prije, pogledajte zbog čega ćete po novome morati isprazniti novčanik

Od 7838 prometnih prekršaja koje su u tom razdoblju sankcionirali policijski službenici, osam ih je bilo zbog nekorištenja zimske opreme.

11:14h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Uskoro počinje zimska sezona na cestama, što znači i da je potrebno imati zimsku opremu na svojim vozilima. Uz već dobro poznate stvari, od ove godine je tu i nekoliko noviteta.

Naime, dosad je kazna za vozače koji su upravljali vozilom bez zimske opreme bila 700 kuna, a sada je predviđena kazna od 1000 kuna. Također, dosad su vozači sa svojih vozila morali uklanjati snijeg i led inače bi bili kažnjeni – to se nije promijenilo, no sada su obvezni ukloniti i vodu s vozila, a kazna za suprotno također je 1000 kuna.

Mirela Škvorc // Foto: Sanjin Bojić

– Vozači, pogotovo teretnih vozila s prikolicama i ceradama, znaju očistiti bočne i prednju stranu, no ne i krov, odnosno ceradu. Tamo se zna nakupiti voda koja može biti opasna u zavojima i kočenjima, a ako je temperatura ispod ništice, voda koja padne na kolnik s vozila može se i zalediti, stvoriti poledicu i uzrokovati proklizavanje – upozorila je Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke.

U zimskim uvjetima sezone 2018./2019. (15. studenoga 2018. g. – 15. travnja 2019. g.) ukupno su zabilježene 274 prometne nesreće, od kojih jedna prometna nesreća s poginulom osobom i 91 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama (33,2 posto). Od 7838 prometnih prekršaja koje su u tom razdoblju sankcionirali policijski službenici, osam ih je bilo zbog nekorištenja zimske opreme.

– Pod zimskom opremom motornih vozila kategorija M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače – pojašnjavaju iz PU koprivničko-križevačke.

Priprema motornog vozila za zimske uvjete

Zimski dio godine karakteriziraju niske dnevne temperature i učestaliji nepovoljni vremenski uvjeti u vidu oborina (kiša, ledena kiša, susnježica, snijeg) i magle, a što se negativno odražava na stupanja sigurnosti u cestovnom prometu jer otežava uvjete za normalno odvijanje prometa. Prilikom pripreme vozila za zimu i zimske uvjete na cestama potrebno je:
– obaviti pregled vozila kako bi se utvrdilo da li postoje neke nepravilnosti na vozilu koje je potrebno otkloniti (npr. nepravilnosti u radu kočionog sustava ili upravljačkog sustava, svjetlosnog sklopa i dr.).
– na vozilo staviti zimske pneumatike ili ljetne pneumatike s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lance za snijeg staviti u vozilo,
– uvježbati postavljanje lanaca za snijeg na ravnom i suhom prije nego što ih se mora upotrijebiti prilikom sudjelovanja u prometu,
– provjeriti stanje akumulatora i po potrebi ga zamijeniti,
– provjeriti stanje rashladne tekućine (antifriza) i prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla,
– u vozilo stavite kablove za pomoć pri paljenju vozila (tzv. „kleme“),
– provjeriti stanje brisača stakala i ukoliko su oštećeni zamijeniti ih novima, kako bi mogli dobro čistiti stakla od snijega i kiše,
– u vozilo staviti strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje brava i stakala.

čitam...
Loading...