astronomsko društvo koprivnica

Večeras ćete u Koprivnici moći vidjeti djelomičnu pomrčinu Mjeseca, odvojite vrijeme za nesvakidašnju pojavu

Astronomsko društvo Koprivnica organizira promatranje i snimanje ove pomrčine. Svi zainteresirani mogu im se pridružiti od 21 sat i 15 minuta pokraj bazena na Cerinama (prema potoku).

13:34h
0
Ilustracija // Foto: Astronomsko društvo Koprivnica

Djelomična pomrčina Mjeseca bit će vidljiva iz Hrvatske u večernjim satima utorka, 16. srpnja 2019., te kroz noć na srijedu. Astronomsko društvo Koprivnica za sve zainteresirane organizirat će promatranje i fotografiranje ove prirodne pojave, poručuje član društva Marko Posavec.


Pomrčina Mjeseca događa se kada se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca, odnosno kada je Mjesec gledano sa Zemlje na točno suprotnoj strani neba od Sunca. Zemlja tada Mjesecu zakloni Sunce, to jest – pomrači ga. To se ne događa svaki put kada je pun Mjesec jer putanje Zemlje i Mjeseca nisu baš sasvim poravnate.

Mjesec tijekom pomrčine nije sasvim taman i nevidljiv jer se nešto Sunčeve svjetlosti probije oko Zemlje, kroz njenu atmosferu. Pritom se raspršuje i lomi kao i kod zalaska Sunca pa do Mjeseca dolaze narančaste i crvenkaste nijanse, dajući mu karakterističnu boju hrđe ili breskve, a ponekad i tamnocrvenu, “krvavu”.

Večerašnja pomrčina bit će samo djelomična, što znači da Mjesec neće sasvim ući u Zemljinu sjenu; u njoj će biti njegova gornja polovica, oko 65% površine. Početak pomrčine je u 20:44 kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu, što još nije vidljivo golim okom. Mjesec u Zemljinu sjenu počinje ulaziti u 22:02, a vrhunac pomrčine je u 23:30 po našem vremenu.

Astronomsko društvo Koprivnica organizira promatranje i snimanje ove pomrčine. Svi zainteresirani mogu im se pridružiti od 21 sat i 15 minuta pokraj bazena na Cerinama (prema potoku). Osim same pomrčine promatrat će se i planeti Jupiter i Saturn koji su lijepo vidljivi na večernjem nebu ovih dana. Preporučujemo ponijeti nešto protiv komaraca.

Također, ovo je prilika koju bi vrijedilo iskoristiti budući da ćemo sljedeću potpunu pomrčinu Mjeseca moći vidjeti tek u rujnu 2025. godine. Prije toga, 2023. i 2024. imamo po jednu djelomičnu pomrčinu, ali obje će biti znatno slabije od ove večerašnje.

čitam...