Prijem kod župana korena

Večeras završni koncert Zimske škole folklora, posjetitelje očekuje bogata večer folklora i tradicije, Snježana Jurišić: Na jednom mjestu iseljenici mogu naučiti sve o hrvatskoj kulturi

Školu je polazilo oko 120 polaznika iz Australije, Njemačke, Mađarske, Bih, Vojvodine, Austrije, Amerike... Zimski ciklus obuhvaća program plesova, nošnji, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.

16:30h
0
Škola folklora
Foto: Ivan Brkić

Kruna Zimske škole folklora koja se u Podravini i Prigorju, u srcu Podravine održavala od 3. siječnja do danas, bit će svečani koncertom u koprivničkom Domoljubu, večeras s početkom u 20 sati.

Danas je za predstavnike škole prijem održao župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem te pročelnicom Melitom Ivančić.

– U svim tim aktivnostima, kao što ste i dosada, imate podršku od Županije. Zahvalan sam vam što prenosite to bogatstvo i tradicijske vrijednosti kojima Hrvatska raspolaže.  Prostor županije je prepoznat kao mjesto ovakvih aktivnosti, a prezime Ivančan je utkano u temelje kulturnog stvaralaštva u Podravini i Prigorju – kazao je župan Koren.

U Koprivnici se održava već treću godinu zaredom, a organizira ju Hrvatska matica iseljenika.

Škola folklora
Nada Šešić, Darko Koren i Ratko Ljubić // Foto: Ivan Brkić

– Naša je misija da sačuvamo identitet Lijepe naše izvan granica. Ovom školom omogućavamo našim iseljenicima da na jednom mjestu nauče sve vezano za hrvatsku kulturu i da u svojim zajednicama mogu podučavati ono naše izvorno, našu tradiciju – kazala je Snježana Jurišić, voditeljica projekta. 

Školu hrvatskoga folklora programski i metodički je osmislio prije 55 godina znameniti hrvatski etnokoreolog i koreograf dr. sc. Ivan Ivančan.

Škola folklora
Snježana Jurišić // Foto: Ivan Brkić

Posljednjih dvadesetak godina Matičinu Školu hrvatskoga folklora uspješno vodi istaknuti etnolog Andrija Ivančan, aktualni umjetnički ravnatelj profesionalnoga folklornog Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado iz Zagreba.

Školu je polazilo oko 120 polaznika iz Australije, Njemačke, Mađarske, Bih, Vojvodine, Austrije, Amerike… Zimski ciklus obuhvaća program plesova, nošnji, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.

Voditelji predavanja posebno su zahvalili FA Koprivnica na čelu s Nadom Šešić na gostoprimstvu i pomoći.

– Drago mi je da se i ove godine škola održala kod nas, u našem kraju jer doprinosi tome da se još više naša tradicijska kultura poštuje i cijeni – zaključuje N. Šešić. 

 

Loading...