Čak 12 ozlijeđenih

Većina se ozlijedila istom petardom, policija kaže da su bili nepažljivi

16:25h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Koprivničko-križevačka policija u vrijeme akcije Mir i dobro obavila je pregled 63 trgovine široke potrošnje, trgovina oružja i streljiva, tržnica, tvrtki i drugih prostora radi utvrđivanja načina prodaje pirotehničkih sredstava, ali nigdje nisu utvrdili nepravilnosti.

Koprivničko-križevačka policija u provedbi preventivne akcije Mir i dobro, od 27. prosinca do 8. siječnja, zabilježila je čak 12 ozljeda zbog korištenja pirotehničkih sredstava.

Prema njihovim podacima, pet osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima su bila i dva dječaka. Teško je bio ozlijeđen 13-godišnjak, a lakše 10-godišnjak.

U javnost je procurila informacija da je teško ozlijeđen bio i šef kriminalističke policije Romano Vaupotić. Njemu je u ruci pukla petarda i pritom mu je nastradao vrh desnog kažiprsta.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđene su dvije nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava drugog razreda u vrijeme kada je to bilo zabranjeno, zbog čega su dvije osobe zaradile optužni prijedlog nadležnim prekršajnim sudovima.

Među njima nije bio Vaupotić jer je utvrđeno da je u njegovu slučaju do ozljeđivanja došlo samo zbog nepažnje.

U vrijeme kada smo o tome pisali, na društvenim mrežama brojni su čitatelji tražili od nas da istražimo zašto ovih blagdana ima toliko ozlijeđenih.

Službene informacije koje smo dobili iz policije bile su zanimljive.

– Od 12 ozlijeđenih osoba njih osam ozlijeđeno je jednom te istom vrstom petarde – rekao nam je glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek, ne želeći otkriti o kojoj vrsti petarde je riječ.

Iz pouzdanih policijskih izvora ipak smo doznali da je riječ o Zolji koprivničke tvrtke Orion Pirotehnika.

– Meni je to prva informacija, nitko mi se nije obratio po tom pitanju. Svake godine događaju se ozljeđivanja. Nije nam to ugodno ni drago jer to nije dobro ni za proizvođače pirotehnike niti za korisnike. Radimo puno na edukaciji, a podliježemo i strogim kontrolama. Mislim da je na kraju sve stvar pridržavanja uputa, ako se sve radi kako treba, neće se ništa dogoditi – rekao je Damir Šimunic, direktor Orion Pirotehnike.

Valja naglasiti da je policija u vrijeme akcije Mir i dobro obavila pregled 63 trgovine široke potrošnje, trgovina oružja i streljiva, tržnica, tvrtki i drugih prostora radi utvrđivanja načina prodaje pirotehničkih sredstava, ali nigdje nisu utvrdili nepravilnosti.

– Do stradavanja je došlo zato što su petarde korištene suprotno uputstvima. S naše strane protiv nikoga neće biti postupanja – kazao je Laljek.

čitam...
Loading...