Dodijeljene majstorske diplome

Vedran Dudaš: Ovo je izvrsna prilika za usavršavanje znanja i širenje posla koji sam otvorio kroz mjeru samozapošljavanja

-To je najveći stupanj obrazovanja u struci. Oni koji su postali majstori su dostigli taj vrh. Posebno mi je drago što će oni koji već imaju obrte ovime poboljšati svoju uslugu, a oni koji još nemaju da će ih otvoriti i tako doprinijeti razvoju obrtništva i gospodarstva u našoj županiji, rekao je Božo Barać, tajnik županijske Obrtničke komore.

10:47h
0
Foto: Matija Gudlin

U prostorima Koprivničko-križevačke županije dodijeljene su majstorske diplome i uvjerenja o usavršavanju za poslove voditelja za izradu i provedbu EU projekata i to za ukupno 39 polaznika koji su svoja znanja odlučili usavršiti u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije – u obrtničkom učilištu POUKA.


Prema tome, 32 polaznika uspješno su položila majstorski dok se njih sedam može pohvaliti što su završili program usavršavanja za poslove voditelja za izradu i provedbu EU projekata.

– To je najveći stupanj obrazovanja u struci. Oni koji su postali majstori dostigli su taj vrh. Posebno mi je drago što će oni koji već imaju obrte ovime poboljšati svoju uslugu, a oni koji još nemaju da će ih otvoriti i tako doprinijeti razvoju obrtništva i gospodarstva u našoj županiji. Isto tako, nadam se da ćete biti poticaj mladima da upisuju deficitarna, strukovna zanimanja jer se na vašem primjeru vidi da u kratkom roku mogu doći do vrha struke i krenuti u svijet poduzetništva, biti sam svoj gazda – obratio se polaznicima Božo Barać, tajnik županijske Obrtničke komore.

Goran Golubić iz Kalinovca jedan je od polaznika koji se može pohvaliti sa završenim majstorskim ispitom za automehaničara.

Goran Golubić // Foto: Matija Gudlin

Inače, ove su se godine polagali majstorski ispiti za zanimanja automehaničar, fasader, frizer, kuhar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, natkonobar, tesar, zidar, autolakirer, dimnjačar, elektroinstalater, kozmetičar, optičar, plinoinstalater, trgovac, stolar, mlinar pekar i strojobravar. Majstori su postala 32 polaznika.

– Radim kao automehaničar u obiteljskom obrtu kojeg je otvorio moj tata prije dugo godina. Brat je završio isti majstorski ispit te i mene ovaj posao ovaj zanima, pa sam odlučio se na taj korak. Želim jednog dana preuzeti obiteljski posao. Nije bilo lako, treba puno učiti ali se svakako isplati – kazao je Golubić.

Vedran Dudaš vlasnik je tvrtke koja se bavi izradom i provedbom EU projekata te je jedan od sedam polaznika koji je završio program usavršavanja ove godine u spomenutom učilištu.

Vedran Dudaš // Foto: Matija Gudlin

– Bio sam dugo nezaposlen i otvorio sam tvrtku putem mjere samozapošljavanja. Imam i jednog zaposlenog, dobre rezultate pa sam se odlučio proširiti svoja znanja i tako proširiti posao. Pokazalo se zaista izvrsnim i ovim putem hvala POUCI što omogućava ovakve programe jer bi, primjerice, u Zagrebu takvo obrazovanje iziskivalo mnogo novca i bilo bi to preveliko opterećenje za obrtnika. Ovo je odlična prilika – istaknuo je Dudaš.

U razdoblju od 1997. do ove godine, u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije majstorski ispit položilo je 485 majstora. Za usavršavanje koje se odnosi na projekte EU, provedena je edukacija za pet grupa i ukupno 58 polaznika.

– Za ljude koji se usmjeravaju u tom pravcu, ovo je način da im se pomogne, da im taj put bude lakši i da im kasnije bude tako. Poznajem taj put jer prije nego sam postao župan bio sam obrtnik. Naša obrtnička komora izuzetno je angažirana u stvaranju takvog gospodarskog kapaciteta u segmentu obrtništva koji ima veliku ulogu u gospodarskom sustavu. Možemo biti zadovoljni jer imamo respektabilan broj polaznika koji nam garantira da ćemo biti uspješni u jednom segmentu gospodarstva koje je izuzetno perspektivno u odnosu na neka druga – zaključio je župan Darko Koren.

čitam...