Veleposlanici Njemačke, Danske, Slovačke, Makedonije, Albanije, Irana, Egipta i Alžira posjetili Koprivnicu

08:43h
0

090530-veleposlanici5-m– Koprivnica je ogledni primjer drugim dijelovima Hrvatske kako se lokalna uprava treba ponašati kad je riječ o razvoju gospodarstva i privlačenju stranog kapitala – rekao je Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj, nakon što je gradonačelnik Zvonimir Mršić njemu i veleposlanicima Njemačke, Slovačke, Makedonije, Albanije, Irana, Egipta i Alžira prezentirao gospodarsku sliku Koprivnice i mogućnosti ulaganja stranog kapitala u podravskoj metropoli.

 

Veleposlanici su nakon razgovora s Mršićem posjetili tvornicu papirne ambalaze «Hartman d. d.», gdje ih je predsjednik Uprave Boris Garaj upoznao s poslovanjem tvrtke, te pivovaru «Carlsberg Croatia», gdje je isto učinio predjednik Uprave Thomas Kure Jakobsen. Na pitanje novinara kako nakon obilaska gradske uprave i dvije vrlo uspješne tvrtke gledaju poslovnu klimu u Koprivnicu veleposlanik Bo Eric Weber nije krio oduševljenje:

090530-veleposlanici7-m– Koprivnica je daleko ispred, primjerice, Istre, no mora te prednosti reklamirati i svoj pristup gospodarstvu pretvoriti u «brand». Uz to, farmaceutska industrija je razvijena i okoliš čist, što su također prednosti koje treba naglašavati na svakom koraku.

Veleposlanik Makedonije Dančo Markovski je izdvojio da njegova drzava već ima razvijene poslovne veze s prehrambenom kompanijom «Podravka» te da je dolazak u Koprivnicu prvi korak u nastojanju da se uspostavi suradnja i u drugim granama industrije, a naročito s «Belupom». Govoreći o preprekama na koje koprivnička pivovara nailazi u poslovanju, a koje se mogu riješiti samo političkom voljom, direktor prodaje Vlado Sobota je izdvojio primjer uvoza pivskih boca:

– Ako uvozimo prazne boce plaćamo poreze kojih nema ako je u bocama pivo, što je problem koji ne mozemo riješiti na razini gospodarstva, već samo uz pomoć političara.

Veleposlanici su boravak u Podravini zaključili odlaskom u prigradsko naselje Bakovčice, gdje su prisustvovali kvizu znanja iz povijesti «Hrvatska moja domovina – Bakovčice 2009.». Inače, u Koprivnicu ih je doveo glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, a u posljednjih deset godina je središte Koprivničko-križevačke županije posjetilo 38 veleposlanika.

čitam...