perzeidi

Veličanstveni prizori Suza svetog Lovre najjače će obasjati nebo u ponedjeljak, evo o čemu se radi

Perzeidi, u katoličkoj predaji zvani još i suzama sv. Lovre, najugodniji su pljusak meteora za promatranje sa Zemljine sjeverne polutke. Razlog tomu jednostavna je činjenica da vrhunac njihove aktivnosti pada sredinom kolovoza, za toplih i često vedrih ljetnih noći.

15:30h
0
Suze Svetog Lovre - Perzeidi 2018
Foto: Mario Kos

Suze svetog Lovre događaj su koji mnogi željno iščekuju svake godine. Radi se o pljusku meteora Perzeida ili kako bi mi to laički rekli – budu padale zvijezde.

Vrhunac pljuska meteora Perzeida ove se godine očekuje u noći s 12. na 13. kolovoza, a najviše će ih vjerojatno biti u utorak pred zoru, pojasnio nam je Marko Posavec. Ipak, neće sve proteći tako glatko.

– Veliki problem bit će Mjesec blizu uštapa koji će svojim sjajem “isprati” puno manjih meteora, pa ove godine ne očekujemo posebno obilnu kišu meteora, barem ne vizualno. Mjesec će u noći maksimuma zaći tek oko 3 sata ujutro. Može ih se vidjeti već ovih noći, naravno ne u tolikom broju. Svi prividno izviru iz zviježđa Perzej – po čemu su i dobili ime – koje je uvečer na sjeveroistoku. Riječ je inače o sitnim fragmentima kometa Swift-Tuttle, uglavnom veličine zrnaca pijeska, tu i tamo uz veće komade tipa kamenčića ili šljunka – rekao nam je Marko Posavec, član Astronomskog društva Koprivnica.

Perzeidi, u katoličkoj predaji zvani još i suzama sv. Lovre, najugodniji su pljusak meteora za promatranje sa Zemljine sjeverne polutke. Razlog tomu jednostavna je činjenica da vrhunac njihove aktivnosti pada sredinom kolovoza, za toplih i često vedrih ljetnih noći; s Leonidima u studenom i Geminidima u prosincu nismo te sreće. Osim toga, iznimno su aktivni: pažljivi promatrači u dobrim uvjetima i tijekom izraženog maksimuma mogu vidjeti i stotinjak meteora u satu.

Kako ih promatrati? Udobno se smjestite podalje od gradskih svjetala i samo gledajte u nebo, savjet je koprivničkih astronoma.

čitam...