Smjena godišnjih doba

Velika promjena vremena: S ljetom je gotovo, jesen kuca na vrata

Vrijeme će se uoči vikenda osjetno pogoršati. Prvo južina pa kiša i pljuskovi, možda i nevrijeme, a zatim sjeverni vjetar i pad temperature. Bit će to promjena kakva se u posljednje vrijeme u medijskom prostoru kolokvijalno naziva "ubojicom ljeta" (summer killer).

11:31h
0
Igra u vrtiću Tratinčica

Izražena promjena vremena stiže nam krajem radnog tjedna, najavio je DHMZ. U četvrtak te osobito u petak očekujemo pljuskove i grmljavinu. Ponegdje može biti olujnog nevremena i obilne kiše. Nakon toga slijedi zamjetan pad temperature. Prema aktualnim prognozama, barem tjedan dana bit će hladnije od rujanskog prosjeka.

“Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

ALADIN-HR4 modelska prognoza udara vjetra (m/s) na 10 m visine za 14. rujna u 23 sata po lokalnom vremenu. Izvor: DHMZ
ALADIN-HR4 modelska prognoza udara vjetra (m/s) na 10 m visine za 14. rujna u 23 sata po lokalnom vremenu. Izvor: DHMZ
Promjena vremena najavljena južinom

Promjeni vremena često prethodi izražena južina. Tako će biti i ovoga puta. Jugozapadna i zapadna visinska zračna struja sa sobom će donijeti vrlo nestabilan zrak bogat vlagom. U slučaju stvaranja ciklone južno od Alpa, kišna epizoda produljit će se i na subotu, najavljuje DHMZ.

“U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave“, upozorava Državni hidrometeorološki zavod.

ECMWF modelska prognoza akumulirane količine oborine (mm) u razdoblju od 15. rujna u 00 UTC do 17. rujna u 00 UTC (dodati 2 sata za lokalno vrijeme). Izvor: DHMZ
ECMWF modelska prognoza akumulirane količine oborine (mm) u razdoblju od 15. rujna u 00 UTC do 17. rujna u 00 UTC (dodati 2 sata za lokalno vrijeme). Izvor: DHMZ.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka (Slika 5) tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu, zaključuju iz DHMZ-a.

Sve u svemu, bit će to promjena kakva se u posljednje vrijeme u medijskom prostoru kolokvijalno naziva “ubojicom ljeta” (summer killer). To, naravno, ne znači da do kraja godine više neće biti razdoblja toplog vremena. Bilo bi vrlo neuobičajeno da ih ne bude. No, s ljetnim ćemo se temperaturama vrlo vjerojatno ovoga tjedna pozdraviti na neko dulje vrijeme.

Recimo još da jesen ove godine počinje 23. rujna u 3:04 po našem vremenu.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW