Future hub

Velika se priča kotrlja u Križevcima. EU sredstvima udruga POINT vraća znanstvenike u Hrvatsku, djecu i mlade čekaju programi pod okriljem prirode i svemira

16:30h
0
scaled
Foto: Udruga P.O.I.N.T.

Velika se priča trenutno kotrlja u Križevcima.

Križevačka udruga građana P.O.I.N.T. s križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi, Pučkim otvorenim učilištem Križevci te Gradom Križevcima su u Hrvatsku, odnosno Križevce, iz inozemstva vratili dva znanstvenika.

Oni će u Križevcima, u sklopu projekta koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a “težak” je 1,8 milijuna kuna, provoditi aktivnosti znanstveno-obrazovnog centra Future Hub Križevci.

Želja im je stvoriti tzv. „prostor sudjelovanja“, odnosno prenamijeniti nekorišteni javni prostor koji se nalazi iza Gradske knjižnice Franjo Marković. Planiraju tamo provoditi programe obrazovanja djece i mladih iz područja prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike.

– Naš znanstveno-obrazovni centar povezivat će i druge grane poput medija i umjetnosti te će razvijati socijalne vještine, kritičko mišljenje i promicati društveno odgovorno ponašanje. Kontinuirano će se, svakog tjedna tijekom nastavne godine, održavati radionice i predavanja u prirodoslovno-matematičkom razredu, u razredu računarstva i novih tehnologija te radionice obrade materijala, automatizacije, elektrotehnike i robotike. Uz to, planirali smo i ljetne škole, popularno-znanstvena predavanja, filmske projekcije i izložbe – rekao je dr.sc. Andrej Dundović voditelj projekta.

Udruga P.O.I.N.T. upravo je zbog ovog projekta vratila sa stranih sveučilišta u Hrvatsku dvojicu mladih znanstvenika, fizičare dr.sc. Andreja Dundovića i dr.sc. Petra Pavlovića. Diplomirali su fiziku na zagrebačkom PMF-u, doktorirali teorijsku fiziku na Sveučilištu u Hamburgu i nastavili s poslijedoktorskim usavršavanjem u drugim zemljama. Dundović je do nedavno radio na znanstvenom institutu Gran Sasso u L’Aquili u Italiji. Paralelno je provodio povremene obrazovne programe kroz Udrugu P.O.I.N.T.

– Prije dvije godine razvila se ideja o ambicioznijem angažmanu pri čemu bi Udruga stvorila uvjete za sustavniji edukacijski program, ali i znanstveni rad u Križevcima. Sad kad se ti uvjeti počinju ostvarivati, kolega Pavlović i ja smo odlučili prihvatiti izazov, vratiti se sa svojih međunarodnih angažmana i sudjelovati u izgradnji novog obrazovno-znanstvenog centra – rekao je fizičar dr.sc. Andrej Dundović.

Dakle, nakon višegodišnjih međunarodnih znanstvenih angažmana na istaknutim sveučilištima i institutima za istraživanje svemira oni će, uz učitelje i nastavnike iz zemlje i svijeta, poučavati djecu i mlade prirodoslovlju i računarstvu.

– Tako su suradnju s našim centrom već su najavili znanstvenici iz Portugala, Italije, Rusije, Brazila, Indije i Njemačke. Dakle, fokus je na jačanju ljudskih kapaciteta organizacija civilnog društva, jer se jedino tako stvaraju programi za bolje obrazovanje mladih u područjima prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike. Vjerujemo da će čitava priča motivirati i studente tih područja na volontiranje u svom kraju, a u konačnici i na ostanak u Križevcima – kažu iz Udruge.

Nit vodilja Future Huba Križevci je približiti prirodne znanosti i tehničke discipline svim generacijama Križevčana.

– Želimo ojačati ljudske potencijale kako bi djelovanje civilnog društva bilo učinkovitije. Programi koji će se provoditi pod kapom našeg znanstveno-obrazovnog centra važni su i za ekonomski napredak grada koji se opredijelio u smjeru novih tehnologija i održivog razvoja – kažu.

Obrnuto od općih tendencija fragmentacija i specijalizacija disciplina, što se, nažalost vidi u sustavima formalnog obrazovanja, njihov cilj je objediniti različite discipline u međusobno povezane i koherentne programe. Organizirat će ih pod okriljem prirode i svemira.

– Smatramo da upravo ta tematika pruža neiscrpan izvor inspiracije za najrazličitije interese polaznika, od onih koje zanima matematika i fizika, preko onih koji, primjerice, svoje vještine razvijaju u računarstvu ili robotici, pa sve do onih koji traže motive za  kreativan rad, poput umjetnosti. Tako će, pored predavanja koja daju opći pregled neke tematske cjeline, polaznici sudjelovati u projektnim zadacima kojima je cilj istražiti i obraditi određeni prirodni fenomen, bilo da se mjeri i analizira spektar zvijezda ili proučava turbulencije u tekućinama – kažu iz Udruge.

Budući da u Križevcima osim povremenih radionica ne postoji nikakav redoviti program prirodoslovno-matematičkog kurikuluma izvan škola, djeci koja iskazuju interes za takve aktivnosti skučen je izbor.

– Kao što vidimo u pandemijsko doba, potreba za digitalnim vještinama sve je nužnija i na radionicama ćemo ponuditi teme koje će olakšati rad, komunikaciju, suradnju i motivaciju u takvim uvjetima. Fokus će nam biti na razvoju socijalnih vještina koje mogu pomoći u timskom radu, učit će se o važnosti medija te kako ih koristiti, o pripremi javnog nastupa, društveno-odgovornom ponašanju, a predviđene su i radionice o digitalnom marketingu i upravljanju društvenim mrežama – poručuju.

Radionice i ljetne škole prvenstveno su namijenjene djeci i mladima dok se za širu javnost pripremaju znanstvena predavanja, filmske projekcije, izložbe i redovita promatranja noćnog neba.

U sklopu projekta Future Hub Križevci obnovit će se i gradski prostor u kojem će se redovito održavati svi programi. Tako je ovaj projekt i razvojan, jer potiče društvenu inkluziju i ekonomski osnažuje križevački kraj.