analitičari o izborima

Velike stranke dobile poruku da se moraju hitno mijenjati, za tri godine slijedi val promjena

Tri godine, ako toliko bude do idućih izbora, europarlamentarnih, a potom i parlamentarnih, bit će dovoljno da se nova lica dokažu, a onda, kaže Macan, ide val promjena na izborima.

13:11h
0
Macan Puhovski izbori
Krešimir Macan i Žarko Puhovski // RTL Screenshot

Komentatori RTL-a u izbornoj noći prof. Dražen Lalić i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan vrlo su jasno analizirali trendove koji su se jučer dogodili na izborima.

– Ovo je početak vala promjena, imamo potencijala za promjene. Sve ovisi o njima, kako će vladati. Vidjeli smo neke nezavisne koji vladaju već x mandata, dakle bitno je da imaju dobre rezultate i dobivat će podršku. I ovi sada, oni nisu samo nezavisni, imamo i stranke, platformu i Možemo!, imamo Centar… ako ostvare dobre rezultate imaju veliku šansu za tri godine mijenjati političku scenu u Hrvatskoj – kazao je Macan.

– Očito je da se stari akteri nisu uspjeli na vrijeme prilagoditi promjenama – zaključio je Dražen Lalić, donosi RTL.

Jasno je da su velike stranke dobile poruku da se moraju hitno mijenjati – dodao je Macan.

Komentirali su i situaciju u dva najveća grada. Na pitanje je li Škoro na kažnjen jer je pokazao u kampanji da ne poznaje Zagreb, Macan je kazao:

– On je kažnjen prvenstveno zbog ovakve kampanje i ovo je maksimum ovakve kampanje u Zagrebu. Čudo je da je dobio 30 posto. U nekim normalnim okolnostima, ovakva kampanja ne može dobaciti do 10-15 posto u Zagrebu, ali je skupio dosta sa svih strana jer ima puno razočaranih nakon prvog kruga –

Macan je primijetio da je pobjeda Tomaševića bila zapravo referendum i da se puno toga ne bi dogodilo da nije bilo uvjerljive pobjede Možemo u prvom krugu.

Lalić je pak komentirao da je pobjeda Ivice Puljka u Splitu ponajviše poraz HDZ-a i Andreja Plenkovića.

– Mislim da je ovo ipak više poraz HDZ-a, nego pobjeda Puljka i to prije svega poraz Andreja Plenkovića. Vice Mihanović nije bio njegov prvi kandidat, ali drugi je bio. On je njegov pik i u četvrtak prije tri dana se šetao i izjavio: Pobijedit ćemo u Splitu i Dalmaciji. Mislim da je to još jedan u nizu pokazatelja da Plenković s ovim načinom kojim komandira HDZ-om bez da pita druge ljude i surađuje, da se sve gleda njega i sluša što će on reći, da ne čini dobro ni HDZ-u ni Splitu, ni Dalmaciji, ni Hrvatskoj i čak bih ocijenio da ćemo ove lokalne izbore pamtiti kao početak kraja velike karijere Andreja Plenkovića – smatra Lalić.

Macan je zaključno kazao da su neke utvrde HDZ-a, SDP-a i IDS-a “zdrmane” i te stranke “moraju razmisliti kako se pomladiti, kako dovesti nova lica, i kako promijeniti politike, jer ove stare politike ne prolaze“.

– Volio bih prisustvovati recimo predsjedništva HDZ-a da vidim hoće li i dalje zabijati glavu u pijesak ili će reći da se nešto mora riješiti. Jako puno stvarnih problema građana postoji. Ovo je poruka, oni koji su umjereni, koji se bave konkretnim pitanjima i bave se problemima običnih ljudi, imaju nove kadrove, ideje i politike, oni imaju više šansi ubuduće od starih, sklerotičnih političkih aktera, ako se oni ne promijene – zaključio je Lalić.

Krešimir Macan, nakon prospavane noći, kazao je pak za RTL.hr da su najveći dobitnici glasači – pokazalo se, kaže, da se stvari mogu promijeniti. Tri godine, ako toliko bude do idućih izbora (europarlamentarnih, a potom i parlamentarnih), bit će dovoljno da se nova lica dokažu, a onda, kaže Macan, ide val promjena na izborima.

– Mislim da je nemoguće da se postojeći promijene. Oni su kao noj u opasnosti, ne priznaju da su se dogodile promjene – kaže Macan i dodaje da je HDZ-ova “kolosalna pobjeda”, kako ju je nazvao premijer Plenković, ostvarena uz ogromne gubitke.

– Jest kolosalna kad se pogledaju neke brojke, ali u prvom krugu su izgubili 50 tisuća glasova u odnosu na 2017. godinu po županijama. To je gotovo 10 posto. To je trend. HDZ će i dalje biti stožerna stranka na desnici, ali će se morati mijenjati da im se ne dogodi ovo što se dogodilo SDP-u – upozorio je Macan.