ubojstvo

VELIKI OBRAT SLUČAJA ŠKRINJA Smiljana Srnec iznijet će svoju obranu pred sudom, slijedi otkrivanje mračnih tajni?

Branitelj Smiljane Srnec ukazao je na detalj iz zapisnika o obdukciji prema kojem je pokraj desne šake Jasmine Dominić nađena sijeda vlas ili dlaka koja nakon toga nije istraživana. On je imao niz dokaznih prijedloga.

10:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Smiljana Srnec // Foto: Matija Gudlin

Smiljana Srnec (55) u ćeliji ima više od 130 sati za razmišljanje o tome kako će početi svoju obranu. Nakon što je njezin suprug Ivan (51) prihvatio zakonsku blagodat i u srijedu nije svjedočio, a sudsko je vijeće praktički odbilo sve dokazne prijedloge obrane, utorak je ključni dan u dosadašnjem tijeku suđenja u slučaju škrinja.

Iz izvora upućenih u postupak, Jutarnji list doznaje da će se Smiljana braniti. Ako se do utorka ništa dramatično ne promijeni, sve ukazuje na to da će sudsko vijeće, ali i javnost, prvi put čuti verziju Smiljane Srnec o tome kako je njezina sestra Jasmina dospjela u zamrzivač u njihovoj obiteljskoj kući tijekom ljeta 2000. godine.

Da je strategija obrane šutnja, Smiljana Srnec mogla je reći već nakon ročišta u srijedu, međutim, njezin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić, na pitanje predsjednika vijeća Tomislava Brđanovića je li njegova branjenica spremna iznositi obranu, odgovorio je:

– Ne, molim rok za pripremu obrane.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

On je prekjučer uzalud donio na sud crne najlonske vreće, kojima je želio potkrijepiti da je otisak Smiljanina prsta na njih mogao dospjeti prilikom njihove kupnje u trgovini, a ne nužno prilikom spremanja sestrina tijela.

Prilikom čitanja dokumentacije i spisa moglo se čuti da je Smiljana bila ta koja je prijavila oca da ju je, alkoholiziran, zlostavljao i opalio joj pljusku te je zbog toga proveo cijeli dan na triježnjenju u policiji, a zbog toga je bio i prekršajno prijavljen.

Branitelj Smiljane Srnec ukazao je na detalj iz zapisnika o obdukciji prema kojem je pokraj desne šake Jasmine Dominić nađena sijeda vlas ili dlaka koja nakon toga nije istraživana. On je imao niz dokaznih prijedloga. Tražio je da se ispitaju neki svjedoci koji su studirali ili išli u školu s Jasminom, da se pronađu njezini stanodavci, da se ispita i bivši Jasminin poslodavac, ali i da se kao nezakonito izdvoji psihijatrijsko vještačenje koje je nad njegovom branjenicom provedeno u PB-u Vrapče. Smatrao je kako u dosadašnjem tijeku postupka nije utvrđeno točno vrijeme smrti i da ništa u vezi s tim vještaci nisu razjasnili.

– Sve prijedloge obrane smatram irelevantnim i nebitnim, smatram da služe odugovlačenju postupka te da su vještaci na sva pitanja odgovorili sukladno svojem znanju i struci – očitovala se o dokaznim prijedlozima obrane Irma Bagarić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

Svi dokazni prijedlozi obrane su odbijeni, kao i prijedlog da se ispita neurološki vještak, koji je dan još prije. Obrani je ostavljena mogućnost da sama ispita neke svjedoke i te zapisnike dostavi sudu. Odvjetnik Golubić prigovorio je načinu na koji je predsjednik sudskog vijeća Tomislav Brđanović odbio sve njegove prijedloge, na što sudac nije reagirao. Nastavio je s čitanjem još dijela dokumentacije i za sljedeći utorak u podne zakazao možda jedno od posljednjih ročišta na suđenju u slučaju škrinja: Smiljana Srnec iznijet će svoju obranu.

Hoće li konačno otkriti mračne obiteljske tajne te objasniti kako je moguće da je tijelo njezine sestre skoro 19 godina bilo u zamrzivaču.

čitam...
Loading...