Veliko otkriće

Arheolozi pronašli cestu kojom se vozio Ludovik I Anžuvinac

13:54h
0
Cesta kojom se vozio Ludovik I Anžuvinac // Foto: Robert Čimin

Do danas u Hrvatskoj nije pronađena ni jedna slična cesta što mogu potvrditi sa stopostotnom sigurnošću. Jedine slične ceste pronađene su u Poljskoj i Češkoj, a datiraju između 12. i 15. stoljeća – kaže arheolog Robert Čimin.

Arheolozi Robert Čimin i Martina Zelenko naišli su na zapanjujuće otkriće. U Ulici Đure Estera u Koprivnici istražili su cestu koja po njihovoj procjeni datira iz 1356. godine, što još treba potvrditi radio-karbonskom analizom u Engleskoj. Osim što su je relativno datirali, otkrili su njezin smjer i način gradnje, dvostruki red položenih tesanih hrastovih trupaca sa središnjom uzdužnom gredom.

Drvena cesta u Ulici Đure Estera // Foto: Robert Čimin– Smatrali smo kako ova cesta vodi prema nekadašnjim sjevernim gradskim vratima, no ispostavilo se kako cesta ima otklon prema istoku što znači da je građena prije 1584. godine, kada su podignuta sjeverna gradska vrata. Jedini događaj s kojim se gradnja ove ceste može povezati je proglašenje Koprivnice slobodnim i kraljevskim gradom Ugarskog kraljevstva 1356. godine – istaknuo je Robert Čimin.

Dodao je kako sa stopostotnom sigurnošću može potvrditi da je ovo jedinstveni arheološki pronalazak u Hrvatskoj.

Sonda na južnoj strani crkve sv. Nikole // Foto: Marko Murković– Do sad u Hrvatskoj nije pronađena ni jedna slična cesta, a jedine slične ceste ovoj pronađene su u Krakowu u Poljskoj te na području današnje Češke, a datiraju između 10. i 12. stoljeća. S obzirom na to da ovaj prostor od Frankopanske ulice do Gradske tržnice neće biti asfaltiran, možda bi trebalo razmišljati o rekonstrukciji ove ceste, što bi za Koprivnicu imalo veliki turistički i kulturni značaj – rekao je on.

Osim ceste, arheolozi su na južnoj strani crkve sv. Nikole u Koprivnici pronašli još nekoliko zanimljivih detalja. Do danas su istražili pet masivnih potpornih zidova franjevačke crkve Blažene Djevice Marije koja datira iz 14. stoljeća, a cesta koju su pronašli vjerojatno je vodila upravo do te crkve u kojoj je Koprivnica vjerojatno i proglašena slobodnim i kraljevskim gradom.

Robert Čimin pokazuje predmete pronađene u grobnicama // Foto: Marko Murković– Istražili smo i 12 grobova iz novog vijeka u kojima su većinom sahranjeni posmrtni ostaci djece starosti do deset godina. Očekujemo da ćemo na dubljim slojevima naići i na grobove iz razdoblja od 12. do 15. stoljeća – rekao je Čimin.

Na projektu kojeg financira Grad Koprivnica u sklopu rekonstrukcije Ulice Đure Estera osim Roberta Čimina i Martine Zelenko sudjeluju i studenti arheologije Josip Jagić, Kristina Brodarić i Ilija Cikač te djelatnici zaposleni na javnim radovima u Muzeju grada Koprivnice.

Martina Zelenko istražuje kosti pronađene u grobnicama // Foto: Marko Murković

Grobnica iz novog vijeka // Foto: Marko Murković

Loading...