Vesna Želježnjak: Župan Darko Koren prisilio je Pala, Tenodija i Šarliju da podnesu ostavke

15:31h
0

090602-ledinski-mKOPRIVNICA – «Ne damo ravnatelja» i «imamo pravo odlučivati tko će voditi Dom» skandiralo je danas popodne više desetaka bijesnih korisnika koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe zbog održavanja sjednice Upravnog vijeća te institucije na kojoj je trebao biti smijenjen aktualni ravnatelj Darko Ledinski. Ravnatelj nije mogao zadržati suze zbog prosvjeda korisnika i njihovog pjevanja crkvenih pjesama, a tenzije u holu Doma smirile su se tek kad je predsjednica Upravnog vijeća i dogradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak kazala da sjednica nije održana zbog ostavki tri od pet članova tog tijela.

– Dožupan i predstavnik osnivača Doma Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, drugi predstavnik osnivača Mladen Tenodi i predstavnica zaposlenika Verica Šarlija dali su pisane ostavke na funkcije članova Upravnog vijeća. Službeno, razlozi su osobni, no istina je da su dali ostavke jer ih je na to prisilio župan Darko Koren. Ostavke su iznuđene i išlo se tako daleko da se, primjerice, Verici Šarliji prijetilo da će njezin suprug izgubiti posao u Podravki. Ovo je sumrak demokracije samo dan nakon što su stari-novi župan i njegovi zamjenici počeli obnašati svoje funkcije. Koren je i od mene tražio da glasujem protiv Darka Ledinskog, no to neću učiniti – rekla je Vesna Želježnjak te naglasila da je 246 od 270 korisnika usluga Doma te 71 od 79 zaposlenika svojim potpisom dao potporu ravnatelju.

090602-ledinski-3-m– Darko Koren mi je jučer ujutro u svojem uredu kazao da više nemam njegovo povjerenje zbog svega što sam rekao tijekom izborne kampanje za župana, u kojoj sam mu bio politički protivnik, no stvarni je problem to što se nisam povinuo pred njim i njegovim šefom Josipom Friščićem. Isto tako, neće priznati da mi je, nakon što sam mu rekao da će mojim micanjem na sebe navući ljutnju zaposlenika i umirovljenika, rekao da oni o tome nemaju što odlučivati – naglasio je ravnatelj Darko Ledinski.

Vesna Želježnjak je objasnila da će Dom za stare i nemoćne osobe zbog samovolje župana Korena i njegovog stranačkog šefa Josipa Friščića dobiti Upravno vijeće tek kad bude izabrana Županijska skupština, jer ga ona imenuje. Također, kazala je da je Koren želio ovakav rasplet situacije jer je znao da neće dobiti tri od pet glasova članova Upravnog vijeća, koliko mu je nužno da smijeni svojeg imenjaka Ledinskog.

Darko Koren: Nikakvih ucjena nije bilo

Župan Darko Koren je odbacio sve optužbe Vesne Želježnjak o tome da je na bilo koji način prisiljavao članove Upravnog vijeća na ostavke, nazvavši takve tvrdnje glupošću:

– Razgovarao sam sa svima, a ne ih ucjenjivao i sve što je učinjeno rezultat je dogovora, a od Vesne Želježnjak sam samo rekao što i novinarima dan ranije – da Darko Ledinski zbog svega što je rekao tijekom izbora za novog župana više nema moje povjerenje.

Za ostavke je kazao da su podnesene zato jer Pal, Tenodi i Šarlija nisu željeli odlučivati o sudbini Ledinskog, a njegovo ponašanje opisao kao instrumentaliziranje korisnika Doma radi osobne koristi:

– Svi koji jedu, spavaju i rade u Domu za starije i nemoćne osobe ne mogu u potpunosti odlučivati o tome tko će ga voditi i slično, odnosno imaju svoje predstavnike u Upravnom vijeću i kroz njih mogu artikulirati svoje želje.