Vesna Križan nova ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe

13:34h
0

090710-smjena3-m – Samo nam nemojte biti Kosorka – poručila je stanarka u Domu za starije i nemoćne osobe Vesni Križan, socijalnoj radnici u toj ustanovi, kad je saznala da je Upravno vijeće većinom glasova odlučilo imenovati ju za vršiteljicu dužnosti ravnatelja. Tri člana UV-a koji zastupaju interese Županije kao osnivača su odlučili ne prihvatiti ponudu sadašnjeg ravnatelja Darka Ledinskog da i dalje ostane na toj dužnosti, nego su na vlastiti prijedlog za v.d.-a imenovali Vesnu Križan. Tek nakon toga su ju upoznali sa tom odlukom, a novinarima objasnili da će ju ona morati prihvatiti.

090710-smjena2-m– Natječaj nismo poništili, već u skladu sa zakonom za v.d.-a imenovali zaposlenika Doma. Ledinski je jedini u potpunosti ispunio naša traženja, no nema komunikacije između njega i osnivača Koprivničko-križevačke županije i zato smo odbili dati mu još jedan mandat ravnatelja. Vesnu Križan smo predložili zato jer odlično poznaje sustav rada u Domu i ona će tu dužnost obavljati najduže godinu dana – rekao je Miroslav Vitelj, predsjednik Upravnog vijeća Doma.

Toj odluci su se suprostavile predstavnice zaposlenika i korisnika Doma Vesna Grizelj te Katica Vrhovec, a potonja je dodala da je takvo ponašanje predstavnika Županije sve samo ne demokratsko.

– Ne želite čuti što vam svakog dana govore korisnici Doma i ne želite poštivati njihovo traženje da Ledinski ostane ravnatelj, a time što mu odbijate dati još jedan mandat, iako jedini ispunjava sve uvjete, kršite zakon.

090710-smjena1-mVesna Križan je (očekivano) prihvatila ultimativno traženje troje predstavnika Županije i potvrdila Viteljovu najavu da će ispraviti pogreške Darka Ledinskog, no na pitanje o kojim se propustima radi nije željela odgovoriti, niti je odgovorila na pitanja kako će obavljat dva posla te hoće li se kandidirati za ravnateljicu Doma. Još uvijek aktualni ravnatelj Ledinski odluku članova UV-a je kratko komentirao biblijskim citatom «Oprosti im bože, ne znaju što čine».

– To je sve što mogu poručiti onima koji su me maknuli. Dobro u zlu je to što je Vesna Križan odlično upoznata sa svim projektima u Domu i što je dio tima koji će stajati iza nje i pomoći joj – rekao je Ledinski i dodao da Vitelj novinarima ne govori istinu kad tvrdi da Županija izdvaja najviše novca za rad Doma:

– Iako sam mu objasnio da Županija iz svojeg proračuna daje 25% novca koji nam treba za rad, a 23% nam samo proslijedi s državne razine, Vitelj uporno u javnosti tvrdi suprotno.

090710-smjena4-mUbrzo nakon sastanka članova UV-a gradonačelnik Zvonimir Mršić je novinarima kazao da se u Domu danas dogodila brutalna politička egzekucija.

– Predsjednik UV-a Doma Miroslav Vitelj je i zvanično uveo političku podobnost kao jedini kriterij za zapošljavanje, jer je odbio Ledinskog unatoč njegovim kvalifikacijama. On je tajnik Hrvatske obrtničke komore Koprivnica, institucije koja se zalaže da kvaliciranosti bude najvažnija pri zapošljavanju, a u stvari je dao do znanja da je samo bitno je li kandidat za radno mjesto član HDZ-a ili HSS-a, što je katastrofalna poruka HOK-a i Županije.

Mršić je najavio da će zbog toga od tvrtki u gradskom vlasništvu zatražiti da prestanu plačati komorski doprinos, što je više od 100 tisuća kuna godišnje, a kao saborski zastupnik će tražiti izmjenu Zakona o komorskom doprinosu, kako ta novčana obaveza više ne bi bila obavezna.

– Zakon ne definira što znači dobra komunikacija, no ako je to podaništvo koje Vitelj traži onda zakon sigurno nije na njegovoj strani. Osnivač Doma nije župan, niti mu pripadaju osnivačka prava da može određivati po svojoj volji, no u Županijskoj skupštini se dogodilo «nasilje» pa sada radi što želi. Pri tome zaboravlja da je do prije par mjeseci o Ledinskom govorio u superlativima i da je Županijska skupština u osam izvješća bila prezadovoljna njegovim radom – rekao je Mršić i naglasio da je Županija prekršila zakon smjenjivanjem vesne Želježnjak s funkcije predsejdnice UV-a Doma, a Koren predlaganjem njezine zamjene.

 

čitam...