Vesna Želježnjak i Mladen Jozinović uvjereni u uspješan dogovor oko Piškornice

16:27h
0
Piškornica - ilustracija
Piškornica // Foto: arhiva

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica drži se terminskog plana no od presudne važnosti za njegovu realizaciju nužno je rješavanje vlasničkih odnosa.

Rekao je to za Dravu info ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te prokomentirao i trenutne odnose Piškornice i Grada Koprivnice:

– Pa odgovorni su oni koji vode projekt. To je tvrtka koju su osnovale četiri županije. Oni su nositelji i voditelji projekta i odgovorni su za svaku fazu projekta. Ja vjerujem da će biti mudrosti i pameti da se postigne dogovor i da se sve nesuglasice koje su se eventualno ovdje našle oko vlasničkih odnosa da će se riješiti jer bez toga neće biti projekta.

Na pitanje postoji li rok do kojega bi trebalo razriješiti nesuglasice između Piškornice i Grada Koprivnice, ministar Zmajlović je odgovorio:

– Ukoliko se to do kraja godine ne riješi, ti vlasnički odnosi, morat ćemo posegnuti za nekim radikalnijim potezima. Morat ćemo zaključiti da oni koji vode taj projekt, da ga ne vode na adekvatan način. I država će tu morati na neki način intervenirati jer je taj projekt prevažan za budućnost ljudi koji žive ovdje u ove četiri županije.

Ministra Zmajlovića smo pitali i je li moguće da projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica bude skinut s popisa strateških državnih projekata:

– Ni jedan projekt koji je nerealan, dakle koji se ne pomakne s mrtve točke, ne može držati rezervirana sredstva. Sigurno da će u tom slučaju prioritet dobiti drugi projekti koji će biti zreliji. Još uvijek vjerujem da će biti dovoljno mudrosti, znanja, da se taj projekt pokrene.

Da su pregovori Grada Koprivnice i RCGO-a Piškornica u tijeku, potvrdila nam je i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak:

– Mi tražimo određena financijska sredstva koja smatramo da moramo dobiti pa ćemo vidjeti kako će to na kraju završili, ali ponavljam – vjerujemo u dogovore.

Na pitanje kad će javnosti priopćiti konačne rezultate pregovora, bilo da se radi o postizanju ili nemogućnosti dogovora, gradonačelnica Koprivnice je rekla da to ovisi o drugoj strani.

A i ta druga strana kaže da je uvjerena u postizanje dogovora s Gradom iako – podsjetimo, na raspolaganju ima i mogućnost prisilnog rješavanja spora. Direktor Piškornice Mladen Jozinović kaže:

– Neće to Piškornica raditi. To će raditi država. Ali uvjeren sam da do toga neće doći. Nema potrebe da se ide u nekakvo prisilno, odnosno nije prisilno nego provođenje izvlaštenja. Moramo prihvatiti činjenice da je piškornica strateški projekt vlade, da Piškornica u ovom trenutku poštuje rokove i da u jednom trenutku – kada dođe konac tog roka predviđenog prema Europskoj komisiji, da će se morati riješiti imovinsko-pravne odnose na ovaj ili onaj način.

Doznajemo da RCGO Piškornica trenutno raspolaže s oko 70% površine odlagališta Piškornica. Sporna je parcela koja čini 30% tog prostora a vrijedna je oko 800.000,00 kuna. Jozinović vjeruje da će problem biti riješen jednim kupoprodajnim ugovorom. No činjenica je da u koprivničkoj Gradskoj upravi ne odustaju od zahtjeva za financijskim obeštećenjem za provedenu sanaciju odlagališta. Hoće li Koprivnica uspjeti dobiti tražene milijune i suvlasništvo u RCGO-u ili tek sitniš u vrijednosti parcele, vrlo skoro će biti poznato.

Izvor: www.radio-drava.hr 

čitam...
Loading...