ide na špicu

VIDEO Dabar u laganoj šetnjici centrom Koprivnice, vjerojatno u potrazi za hranom

Izveo se na mali izlet centrom Koprivnice.

09:35h
0

Naš čitatelj snimio je rano jutros u centru Koprivnice, ni manje ni više, nego dabra. Mališan se izveo u laganu šetnju centrom Koprivnice, a zadnje je viđen kod Osnovne škole Antun Nemčić Gotovinski.

Pretpostavljamo da je dabar zalutao u centar u potrazi za hranom. Oni žive na vodotocima i vodenim površinama obraslim bogatom močvarnom vegetacijom zeljastih i drvenastih vrsta. Osnovni stanišni uvjet za dabra je stalna i dovoljno duboka voda. Ako nastanjuje manji vodotok koji ponekad postaje previše plitak, na njemu izgradi branu kako bi osigurao dovoljnu razinu vode i zaštitio ulaz u nastambu. Dabar je isključivi biljojed, ljeti se hrani sočnim zeljastim biljem koje nalazi u vodi ili neposredno na obali. Koristi za hranu preko 300 zeljastih i drvenastih biljnih vrsta.

Koliko je zapravo dabar opasan i kako se ponašati u njegovoj blizini priupitali smo našeg suradnika biologa Gorana Šafareka.

– Radi se o životinjama koje žive uz vodotoke, može biti da je došao iz potoka Korivnice, ionako se širi Bilogorom te Dravom. Nije česta pojava svakako, nisam čuo baš za takve slučajeve, jer to je plaha, noćna životinja. Biljojed je, nije opasan, ali treba znati da ima jake sjekutiće kojima ruši drva i nisam siguran kako bi reagirao na pokušaj hvatanja – rekao je Šafarek.

čitam...