Slučaj škrinja

[VIDEO] DRAMA U SUDNICI Vještakinji pozlilo kada je vidjela fotografije leša iz škrinje, Smiljana se neprekidno tresla i plakala

Slušajući iskaz vještakinje, čvrsto držeći zeleni fascikl i tresući desnom nogom, Smiljana Srnec stalno je plakala.

13:06h
0

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec (45), optuženoj da je u ljeto 2000. godine, u obiteljskoj kući u Palovcu, ubila tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač.

Na suđenju je svjedočila Andrina Kopjar, sudsko medicinska vještakinja koja je sastavila izvješće temeljem naloga Županijskog odvjetništva u Varaždinu, a u kojem piše kako je u obiteljskoj kući u Palovcu u zamrzivaču pronađeno “mrtvo tijelo srednje uhranjene osobe u skvrčenome položaju na način da je u području zdjelice presavinuto prema natrag te se glava nalazi kod stopala”, piše emedjimurje.

U izvješću se potom dodaje kako mrtvačkih pjega nema, što aludira na to da je tijelo odmah po nastupanju smrti ubačeno u zamrzivač, prije nego su se mrtvačke pjege uspjele razviti. Sudska je vještakinja uočila i ogrebotinu na čelu te krvne podljeve oko oba oka i na licu. Rana i podljev uočenu su i kod usana, ali i obrva, navodi se u izvještaju.

– U području lubanje nalaze se višestruki prijelomi kostiju – moglo se čuti prilikom čitanja izvještaja sudske i medicinske vještakinje te je zaključeno kako je Jasmina umrla nasilnom smrću.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kao uzrok smrti sudska je vještakinja, u svojem nalazu, kazala kako su to višestruki prijelomi svoda i baze lubanje te ozljeda mozga.

– Prilikom obdukcije uočeno je više prijeloma svoda i baze mozga te se jedni stapaju u druge te se ne može točno utvrditi koliko je udaraca zadobila žrtva. Možemo zaključiti da je zadobila barem pet ili šest udaraca u glavu. Sve povrede nanijete su zaživotno. Potvrda tome je i krv pronađena u želucu, što sugerira da je žrtva progutala krv, dakle bila je još živa”, kazala je vještakinja.

Slušajući iskaz vještakinje, čvrsto držeći zeleni fascikl i tresući desnom nogom, Smiljana Srnec stalno je plakala.

Tijekom davanja iskaza vještakinji je pozlilo zbog čega je suđenje na kratko prekinuto.

– Čitava glava, kosa su bili prožeti krvlju. Također i lice i vrat i prsište, sve je bilo umrljano krvlju – kazala je vještakinja pokazujući fotografije sucu istrage nakon čega joj je pozlilo.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja Ivana Bačić pojasnila je pred sudom karakteristike lijepila kojim je bila zatvorena škrinja u domu obitelji Dominić – Srnec.

– Karakteristika ljepila je da stvara čvrstu vezu. S obzirom na količinu ljepila i način nanošenja, brtva je bila slijepljena s ostatkom škrinje – kazala je vještakinja.

Motiv za ubojstvo sestre, tvrdi tužiteljstvo, je ljubomora jer je Jasmina u svemu bila uspješnija i bolja od sestre. U tome su se oslanjali na iskaze svjedoka da je Jasmina bila “uspješna studentica” i “odlična sportašica” koju su svi voljeli, dok je Smiljana bila “njezina suprotnost”. Tvrdili su da je Smiljana sklona kocki, laganju i manipuliranju, a i osuđivana je jer je lažno prijavila razbojništvo.

Također, svjedočila su i ujne Jasmine Dominić, Nada i Draga Sabol.

čitam...