Ludi pozivi

VIDEO/FOTO Muškarac nazvao 112: Pijan sam, pomozite mi, ne znam gdje sam

Lani su primili čak 38.086 poziva. Od tog ukupnog broja, 19.997 poziva bilo je s konkretnom namjenom, 15.512 nenamjenskih poziva, a bilo je i zlonamjernih poziva, no srećom u manjoj mjeri - 568.

08:00h
0

Jedan, jedan dva Koprivnica, izvolite – odgovaraju na svaki poziv djelatnici Županijskog centra broja 112.

Lani su primili čak 36.086 poziva. Od tog ukupnog broja, 19.997 poziva bilo je s konkretnom namjenom, 15.512 nenamjenskih poziva. Bilo je i zlonamjernih poziva, no srećom u manjoj mjeri – 568.

Svaki poziv na telefonskoj liniji ovog broja nosi veliku odgovornost. Njihov posao i nije baš tako jednostavan kako se možda na prvu čini, s obzirom na to da moraju biti spremni brzo reagirati, u skladu s pozivom koji taj trenutak prime.

U našem razgovoru ispričali su nam s kakvim su se pozivima tijekom prošle godine susretali i koje su probleme morali riješiti.

Foto: Matija Gudlin
Roman Sabol // Foto: Matija Gudlin

– Jedna od čudnijih dojava prošle godine je bila kad nas je u travnju nazvala ženska osoba te nas upozorila kako je na nadvožnjaku u blizini koprivničkog kolodvora vidjela mušku osobu koja se čudno ponaša i čini joj se da ima namjeru skočiti. Kontaktirali smo nadležne službe koje su hitno izašle na teren. I zaista je čovjek skočio. No, bez obzira na to ipak možemo reći da je godina relativno mirno prošla. I dalje najviše imamo poziva od ljudi koji zovu zbog zdravstvenih tegoba pa traže pomoć – kazao nam je Roman Sabol, voditelj Županijskog centra 112.

Osim toga, pamte i niz poziva koji su se odnosili na nevrijeme praćeno jakim vjetrom, a bilo je to u kolovozu te prosincu prošle godine.

– Primjećujemo da sve više poziva imamo koji se odnose na srne, lisice, divlje svinje i ostalu divljač. Najgore je kad zovu zbog sudara sa srnom. Onda treba zvati veterinara, policiju, lovce… Proces je to – kazao nam je.

Foto: Matija Gudlin
Dio ekipe Centra 112 // Foto: Matija Gudlin

Isto tako, treba istaknuti da se uvelike smanjio broj ‘lažnih’ poziva i to drastično. Mjesečno takvih bude 60-ak, dok ih je prijašnjih godina bilo i do 1000.

Najviše je poziva, ako se isključe prirodne katastrofe, tijekom vikenda, kad se najčešće prijavljuje narušavanje javnog reda i mira.

Ima tu i bizarnih poziva s kojima se u manjoj mjeri susreću.

– Bio je to poziv 20.prosinca, u noći. Baš sam bio dežuran. Dok sam se javio na poziv, muškarac mi je rekao da je pijan i nek mu pomognemo pronaći ga. Rekao je da hoda prema benzinskoj. Pitao sam ga od kuda je krenuo te mi je rekao da ide pješice iz Đurđevca prema Đelekovcu. Onda smo kontaktirali policiju, rekli gdje se nalazi, njemu smo rekli neka se ne miče od te benzinske na kojoj je bio. Dalje ne znam kako je završilo, no vjerujem da sretno – ispričao nam je Sabol.

Sjeća se još jednog, kad je nazvao muškarac koji je pričao na engleskom. Nazvao je broj 112 da bi naručio buđenje.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Nije mi ništa bilo jasno na početku, ali s obzirom na to da vidimo po broju odmah lokaciju, shvatio sam da zove iz hotela Picok u Đurđevcu. Nazvao sam osoblje hotela pa sam im rekao da sam gosta uputio na recepciju jer treba uslugu buđenja. Taman kad sam komunicirao s osobljem hotela, čovjek se baš bio spustio dolje iz sobe – prisjetio se R. Sabol.

Kod njih ne dolazi u obzir reći ‘ne znam’ ili ‘ne mogu’ pomoći. Poziv ne staje u centru 112 već mora doći do mjesta za koje je zapravo namijenjeno. Kao u svakom poslu pa tako i ovom, ima situacija koje bi najradije odmah zaboravili da mogu.

– Sjećam se da smo prošle godine isto imali poziv jedne žene koja je zvala zbog svojeg supruga da pomognemo jer je popio otrov. Brzo smo nazvali hitnu i poslali ih na mjesto tragedije. To su pozivi kod kojih ti se krv u žilama sledi jer znaš da puno ovisi o tebi, o tvojoj reakciji. Srećom pa naš operativni sustav funkcionira tako da je dovoljno da pitate osobu od kuda zove i koji je problem pa nam odmah izbaci koga sve trebamo zvati da pomognemo – objašnjava Roman Sabol.

Foto: Matija Gudlin
U svakom trenutku moraju znati kako reagirati na poziv // Foto: Matija Gudlin

Jednog se poziva prisjetio i Damir Cmrk, dugogodišnji djelatnik  Centra, u kojem je došlo do prave zavrzlame. Osoba koja je zvala i to zbog prometne nesreće koja se dogodila, nije znala točan naziv mjesta u kojem se nalazi…

Kad sam se javio na poziv, muškarac je rekao da zove zbog prometne koja se dogodila u Carevgradu. S obzirom na to da znam svako mjesto našeg kraja, odmah sam mu rekao da takvo mjesto ne postoji, ali on me uvjeravao u suprotno. Proslijedio sam ga hitnoj te su i oni shvatili da tog mjesta nema i pitali su ga je li mislio na Starigrad ili Carevdar. Zapravo su ga navodili, a to je ono najgore što se može napraviti jer se on pritom skroz zbunio. Čovjek ih je poslao u Starigrad, i hitnu i policiju. Na kraju se ispostavilo da je Carevdar. Krivo je vidio na mobitelu. To su te situacije kad može doći do ozbiljnih problema, no srećom u ovoj prometnoj nije bilo teško ozljeđenih pa je cijela priča završila dobro – ispričao nam je Cmrk.

Ono što još nedostaje je aplikacija koja će im omogućiti da, i prije nego što se jave na telefon, mogu vidjeti točnu lokaciju osobe koja zove s mobilnog uređaja.

– Trenutno to ne možemo. Tehnički preduvjeti postoje i zakonske regulative, ali nikako da proradi. Sada treba proći nekoliko minuta da osobu lociramo, a inače bismo vidjeli i prije nego se javimo od kuda se zove. To bi zaista pomoglo hitnim službama da još brže reagiraju na određeni poziv u pomoć – zaključuje Sabol.

 

 

 

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW