šokantno

VIDEO Koprivničko-križevačka županija treća je po broju ponavljača prvog razreda, evo što kaže ravnatelj škole u Legradu, gdje ih je čak troje

Čak 13 učenika nije završilo prvi razred. Najviše ih je u Osnovoj školi u Legradu, njih troje

17:00h
0

Šokantni podaci Državnog zavoda za statistiku!

Čak 136 prvašića u državnim osnovnim školama u Hrvatskoj ponavlja prvi razred.

Koprivničko-križevačka županija pri samom je vrhu u državi po ponavljačima prvašićima. Čak 13 učenika nije završilo prvi razred. Najviše ih je u Osnovnoj školi Legrad, i to troje učenika.

Kako nam je rekao ravnatelj legradske škole Dragutin Marcinjaš, riječ je o učenicima koji usprkos naporima učiteljice, nisu uspjeli završiti školu.

– Učiteljice su se trudile, ali stvarno ništa nisu mogle učiniti. Učenici nisu uspjeli ništa usvojiti, čak bi trebali ići i po prilagođenom programu. Dakle, riječ je o djeci koja bi prvo trebala krenuti u vrtić, a većinom ne idu, već samo u predškolu, što nije dovoljno. Ne steknu nikakve navike, od higijene, nisu socijalizirani te imaju poteškoće s govorom i ne poznaju dovoljno jezik. I kad dođu u školu, učiteljice se zaista bore s takvim učenicima i nije im lako – kaže ravnatelj Marcinjaš.

Spomenimo i to da je po dva ponavljača imala OŠ Grgura Karlovčana u Đurđevcu, OŠ Andrije Palmovića iz Rasinje kao i OŠ sv. Petar Orehovec.

Usporedbe radi, najveći broj ponavljača prvašića ima Grad Zagreb, 16 učenika.

Odmah iza je Virovitičko-podravska županija s 14 ponavljača, a potom Koprivničko-križevačka županija i Međimurska s 13 učenika koji ponavljaju prvi razred.

U Primorsko-goranskoj županiji je pak 11 učenika koji ponavljaju prvi razred osnovne škole.

čitam...