Iz dnevnika istraživača

VIDEO Kumrovec je bio centar kulta Josipa Broza Tita, pogledajte kako danas izgleda

Kumrovec stoga nije kultno mjesto Jugoslavije, već samo spomenik prošlosti kojeg definitivno valja obići.

19:30h
0

Kumrovec je za vrijeme Jugoslavije bio centar kulta Josipa Broza Tita. Raspadom države je Tito u modernoj Hrvatskoj postao uvelike negativac, a njegovo rodno mjesto je izgubilo svoj status.


Radeći uz Sutlu na jednom EU projektu, nisam mogao odoljeti a da ne virnem u Kumrovec, da vidim kako to sada izgleda. Bio je to zapravo moj prvi susret s ovim zagorskim selom, kao i s Titovom rodnom kućom. Netko tko je kao ja bio pionir u osamdesetima, sjeća se pjesama i priča o Titu, a njegova povijesna uloga se i dan danas raspravlja.

Kumrovec je malo zagorsko mjesto, omeđeno rijekom Sutlom i Slovenijom s jedne strane te strmim, iako ne visokim zagorskim bregima s druge. U jednom dijelu sela zapravo nitko ne živi, već je taj dio sela pretvoren u muzej. Stare kuće su od drva i kamena, uredno oličene u bijelo, neke od njih i sa slamnatim krovovima. Unutrašnjost je pažljivo restaurirana, čak i s lutkama, pa se posjetitelj lako može udubiti negdje u 19. stoljeće i zamisliti kako su kuharice spremale kruh, kako su kovači i tesari izrađivali alat i predmete za svakodnevni život. U jednoj sobi majka njeguje svoje čedo, a u drugoj su svatovi zamrznuti u prošlosti… Svaka kuća i soba priča neki detalj iz života negdašnjih seljaka i obrtnika…

Titova rodna kuća samo je jedan od njih, a u njoj se čovjek može prisjetiti socijalističkih vremena, kao i partizana.

Kumrovec stoga nije kultno mjesto Jugoslavije, već samo spomenik prošlosti kojeg definitivno valja obići.

čitam...