The Dark Den

VIDEO Marko Petković otkrio nam je tajne YouTubea, kako stvarati fascinantan sadržaj i zarađivati od njega, a sve uz pomoć paukova

Prvi video snimio je u studenom 2014 godine, od srpnja prošle godine snimao je na tjednoj bazi, a u ožujku je krenuo sa dvije objave tjedno.

19:30h
0

Ako se internetom koristite svakodnevno gotovo je nemoguće da tijekom dana ne pogledate neki video zapis na YouTubeu, najpopularnijom mrežnom uslugom za razmjenu videozapisa.

Ovaj internetski servis osnovan je 2005. a već godinu dana nakon toga kupuje ga Google. U vrlo kratkom roku postao je društveno utjecajan, mnogi važni svjetski događaji uživo se emitiraju preko YouTubea, a postao je i biblioteka znanja. Njegova glavna značajka je to što tvorci sadržaja mogu biti i obični ljudi, a ne samo mediji.

Vjerna publika koja iz dana u dan vrtoglavo raste plodno je tlo za oglašavanje, a najuspješnijim stvarateljima sadržaja, popularnim youtuberima, pružila se prilika za monetizacijom vlastite kreativnosti.

Marko Petković, uzgajivač neobičnih kućnih ljubimaca o čijem hobiju smo već pisali, jedan je od youtubera iz naših krajeva koji se na kreiranje video sadržaja odlučio zbog nedostatka njemu potrebnih informacija na ovom popularnom servisu.

Foto: Matija Gudlin

– Velika mi je želja bila imati tarantulu, pa sam počeo skupljati informacije preko videa na YouTubeu. Na moje iznenađenje, kvaliteta videa na tu temu bila je jako niska, a jedini kvalitetnije napravljeni bili su prepuni dezinformacija i promoviranja nepotrebne opreme. S obzirom na to da sam već imao iskustva sa snimanjem i izradom videa odlučio sam se okušati u toj tematici i tako pomoći početnicima kao ja, te pratiti svoj napredak u samom hobiju – rekao nam je Marko.

Prvi video snimio je u studenom 2014. godine, od srpnja prošle godine snimao je na tjednoj bazi, a u ožujku je krenuo sa dvije objave tjedno.

– U početku sam bio isključivo orijentiran na tarantule, hranjenje, održavanje, izradu i uređivanje terarija, no pomalo se širim i na druge egzotične vrste beskralježnjaka, vodozemaca i gmazova. Također posjećujem sajmove teraristike te ih videodokumentiram, a u planu su mi i ekspedicije po Hrvatskoj. Velika želja bi mi bila da izradim dokumentarni film, no to je još daleka budućnost – objasnio je Marko.

Imao je viziju kako bi njegov kanal trebao izgledati, no sva očekivanja premašena su, a kako sam kaže daleko je od kraja. Svakodnevno radi na novim idejama i planovima, jer ipak to je jedini način da se interes kod postojećih pretplatnika zadrži, ali i da se privuku novi.

Foto: Matija Gudlin

U trenutku pisanja ovog članka njegov kanal The Dark Den imao je 7,264 pretplatnika, objavljenih 105 video zapisa i preko 620 tisuća ukupnih pregleda.

Monetizacijom video sadržaja ulazite u partnerski odnos s YouTubeom, a mnogima je ovo jedina vrsta zarade te od toga vrlo dobro žive.

– Sve što je potrebno je imati Google račun, Adsense račun, te originalni video sadržaj. Video se Uploada na Google odnosno YouTube račun i to je to. Ako ne krši ničija autorska prava bit će monetiziran i uz njega će se prikazivati reklame – objašnjava nam naš Youtuber.

Dodao je kako YouTube može biti glavni izvor zarade za nekoga iz Hrvatske, no da bi se dovoljno zarađivalo samo od reklama koje se prikazuju uz video, sadržaj mora biti na engleskom. Tematika njegovih videa je specifična, pa je stoga i manji broj potencijalnih gledatelja, ovo je glavni razlog snimanja videa na engleskom jeziku u njegovom slučaju.

Poznata je priča švedskog PewDiePieja koji je roditelje tijekom studiranja molio da mu kupe potrebnu opremu, no oni to nisu smatrali potrebnim. Nakon što je radio kao prodavač hot doga na ulici zaradio je novac za opremu i počeo snimati videe. Junak naše priče nije imao ovakve probleme, prema njegovom mišljenju oprema ne igra glavnu ulogu.

– Bolja kamera će dati bolju sliku, no ono što ljude u konačnici zadrži i zaokupi je priča koju kamera zabilježi. Za početak je mobitel, mali stativ s eBay-a i osvjetljenje od prozora sasvim dovoljno, upravo takav je bio i moj početak – rekao je Marko.

Mnoge od vas zasigurno zanima što je, uz opremu, potrebno kako bi se postalo Youtuber.

Marko nam objašnjava kako je vrlo teško reći što je potrebno jer to uvelike ovisi o tipu kanala, sadržaju, njegovoj formi i slično. Dodaje kako priču treba pričati na interesantan način, znati zaokupiti pažnju gledatelja i pritom ga zabaviti.

čitam...