promjene

VIDEO Plenković o zatvaranju: ‘Povećava nam se stopa smrtnosti. Stožer će sutra objaviti što se može napraviti po županijama’

HALMED i HZJZ su zaprimili dokumentaciju o smrti 33-godišnje osobe nakon cijepljenja AstraZenecom, kazao je dodavši da se očekuje nalaz obdukcije za 33-godišnjaka i da su o tome obavijestili EMA-u. 

14:39h
0

Situacija s koronavirusom se posljednjih dana pogoršala, što epidemiolozi pripisuju opuštanju, ali i novim sojevima koji preuzimaju dominaciju. Ukoliko se ovako nastavi, neki stručnjaci procjenjuju da je novi lockdown neizbježan.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je rekao da se u Hrvatskoj četiri tjedna za redom povećava ne samo broj novozaraženih već i stopa smrtnosti te je pozvao građane na oprez i pridržavanje mjera. No, ponovio je da “naš model nije lockdown niti policijski sat”.

MARKETING EPODRAVINA.HR

“Imali smo više od 1000 novozaraženih u protekla dva dana što je prvi put u dva mjeseca. Epidemiološka situacija u susjednim zemljama je sve složenija i uvode lockdown. Podsjećam da toga kod nas nema. Pozivam sugrađane na oprez. Na taj način ćemo spriječiti posljedice na gospodarstvo i turističku sezonu. Apeliram na sve sugrađane. Naš model je bez strogog zatvaranja, kina, kazališta, trgovina, svega što je esencijalno. Otvorene su i terase da bismo mogli živjeti što bliže onome što je bilo prije covida. Ključni faktor je osobna odgovornost”, rekao je Plenković.

Najavio je da će Stožer sutra govoriti što se može napraviti po županijama. U Jadranskom dijelu Hrvatske je veća incidencija što je posebno opasno zbog turističke sezone.

AstraZeneca – čeka se mišljenje
Ponovio je, što se tiče cjepiva AstraZenece da je i dalje rizik od cijepljenja manji nego da se od cijepljenja odustane.

“Vidjeli ste da su neke države obustavile cijepljenje. Danas će biti sastanak i nakon toga očekujemo mišljenje. Jučer je WHO opet kazala da su koristi cjepiva iznad rizika eventualnih nuspojava”, rekao je.

Beroš: Nema razlike u nuspojavama između Pfizera i AstraZenece
Ministar Vili Beroš rekao je da je udio zaraženih među testiranima nešto veći od 15 posto.

Kazao je od 888 sekvencioniranih uzoraka 354 je britanska varijanta što je rast od 30 posto za kraj siječnja i veljaču. Pet uzoraka je južnoafrička varijanta

“Do sada je zaprimljeno 1818 prijava na nuspojave cjepiva. Između Pfizera i AstraZenece nema razlike u pojavnosti nuspojava. I jedno i drugo cjepivo je na 0,5 posto nuspojava koje su uglavnom blage”, rekao je Beroš.

HALMED i HZJZ su zaprimili dokumentaciju o smrti 33-godišnje osobe nakon cijepljenja AstraZenecom, kazao je dodavši da se očekuje nalaz obdukcije za 33-godišnjaka i da su o tome obavijestili EMA-u.

“Stopa slučajeva nam i dalje raste – tjedni porast je veći od 30 posto. Broj hospitaliziranih je ponovno premašio 800, povećao se na tjednoj razini za 15 posto. Ne možemo biti zadovoljni ovakvom situacijom. Ovakav negativan trend ne može prekinuti nitko osim nas samih. Disciplina i cijepljenje nemaju alternativu”, poručio je Beroš i pozvao građane da prihvate mjere kao najvećeg saveznika.

“Pozivam poslovne subjekte kojima je 1. ožujka omogućen nastavak rada da primjenjuju mjere”, istaknuo je ministar.

Procijenjena šteta od potresa 41,6 mlrd kuna
Ministar Darko Horvat rekao je da je procijenjena šteta na područjima pogođenima potresima u prosincu 41,63 milijardi kuna, odnosno 5,5 milijardi eura. Na temelju toga Hrvatska će iz Fonda solidarnosti Europske unije zatražiti isplatu 319,19 milijuna eura.

 

čitam...