Iz dnevnika istraživača

VIDEO Pogledajte zašto prekrasne Rastoke zovu i “Plitvicama u malom”

Na Korani uzvodno od Rastoka nalazi se kupalište grada Slunja, a sve veći broj turističkih agencija nudi aranžmane raftinga i vožnje kanuom.

18:00h
0

Rastoke u Slunju su vodeničarsko naselje nastalo na spoju rijeka Slunjčice i Korane. Rastoke mnogi nazivaju i „Plitvicama u malom“, a jedinstvene su kao spoj kulturne i prirodne baštine.

Rastoke su vodeničarsko naselje nastalo na golemom sedrenom slapištu koji je Slunjčica izgradila na utoku u Koranu. Niz ovo velebno sedreno slapište voda se rastače preko više desetaka kaskada. Između njih su mirniji dijelovi, jezerca, mali sedreni otočići i hridi.

Posljednji slapovi preko kojih se konačno ruši u Koranu zbog svoje su slikovitosti prozvani Vilinskim kosama. Slapove su zaposjeli brojni mlinovi, zapravo cijela domaćinstva. Uz mlinove, tu su i maleni vrtovi, a guske, patke i ostala domaća perad brčka se u jezercima nastalim ispred mlinskih ustava. Danas je nekoliko vodenica rekonstruirano i prilagođeno turističkim posjetima. Maleni restorančići i vodeničarska seoska domaćinstva nude frišku pastrvu, svježe mljeveno brašno, pogaču ispod peke i smještaj.

Na Rastokama ljudi već tri stoljeća održivo koriste energiju vode, a da nisu uništili sedrene barijere. Ovdje su prisutni mlinovi žličari, karakteristični za vapnenački krš. Zbog svoje arhitektonske, etnografske i prirodne vrijednosti već više od 40 godina upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture. Danas su Rastoke mahom turistička atrakcija, s čak tridesetak domaćinstava, kao i nekoliko restorana.

Na Korani uzvodno od Rastoka nalazi se kupalište grada Slunja, a sve veći broj turističkih agencija nudi aranžmane raftinga i vožnje kanuom.

čitam...