Iz dnevnika istraživača

VIDEO Kako pomoći pticama tijekom zime

Mnoge su ptice međutim u naseljima, blizu naših kuća. Za toplijih dana nećemo ih vidjeti mnogo, jer ima dovoljno hrane posvuda. No, problem je kada padne debeli snijeg.

19:30h
0

Doba je hladnoće i oskudice za mnoga živa bića, a posebno za sićušne ptice pjevice.

Došla je zima. Bijeli pokrivač prekrio je planine, a hladnoća stisnula i nizine. Drveće spava, lišće je davno odlepršalo s grana. Druge duboko spavaju zimski san negdje u brlogu zavijene suhom travom. Dio životinja spasio se odlaskom na jug. Lastavice sada uživaju na toplom afričkom suncu, no nisu sve ptice otišle na jug. Stanarice moraju preživjeti kako znaju i umiju. Mnoge ptice stoga traže smrznute sjemenke, preostale od jeseni. Vrane i gačci u gradovima traže ljudske otpatke. Šojke se pouzdaju u skrivene zalihe hrane još od jeseni. Sovama i pticama grabljivicama nema druge nego loviti i dalje male životinje, unatoč snježnom pokrivaču. Nekoliko vrsta malih ptica sjenica skupljaju se u zajednička jata i tako krstare šumom. Mnogo parova očiju lakše će naći hranu nego samo jedan.

Mnoge su ptice međutim u naseljima, blizu naših kuća. Za toplijih dana nećemo ih vidjeti mnogo, jer ima dovoljno hrane posvuda. No, problem je kada padne debeli snijeg. Da bismo pomogli pticama stanaricama, treba im ostaviti malo hrane. Sjemenke ali i masti i loj dobrodošli su izvori kalorija u ovim teškim danima. Osim toga, imat ćemo prilike izbliza pogledati i diviti se malim pernatim stvorenjima – vrapcima, sjenicama, zebama, češljugarima, manje poznatim zelendurima, batokljunima, sjevernim zebama…

Preporučujem za malo detaljnije opise o hranjenju, hranilicama i vrstama koje dolaze proučiti ovaj članak.

čitam...