OBRAĆANJE JAVNOSTI

[VIDEO] BROJKE SU PORASLE Još tri nova slučaja zaraze koronavirusom u županiji

Podsjetimo, jučer su potvrdili kako je zaražena treća osoba.

12:00h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javnosti se obratio danas u 12 sati. Podsjetimo, jučer su potvrdili kako je zaražena treća osoba.

– Sve osobe koje su bile u kontaktu su pod nadzorom epidemiološke službe. Dodatno ćemo ih, pojave li se simptomi, pozivati da se testiraju i tako ih pratiti – rekao je ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić.

Glede prvozaražene žene dodao je kako je još uvijek u bolnici.

– Protokol je da u 48 sati moraju biti dva negativna nalaza. Danas će vjerojatno biti prvi za početak njezina izlaska. Nadam se da će biti negativan i da će biti puštena kući. Dobro se osjeća – ispričao je Devčić.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Načelnik stožera Ratimir Ljubić objavio je kako su još tri osobe zaražene u našoj županiji. Ukupno, riječ je šest slučajeva.

– Vijest nije dobra, imamo tri pozitivna stanovnika na koronavirus. Brojka nije malena, ali je stanje stabilno. U ovome trenutku 639 je u samoizolaciji, od toga je 38 bilo direktnih kontakata – naveo je Ljubić.

Od petka, nastavio je, u Domu zdravlja radi i hitna ordinacija dentalne medicine. Radit će svakodnevno, od 19.30 sati do 7 sati drugoga dana. Subotom će početi u 13 sati i raditi do ponedjeljka u 7 sati. Svi pacijenti kojima je potrebna hitna njega mogu se javiti na broj 279 616.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić još je jednom pozvao na pridržavanje mjera i to tijekom sljedećih šest tjedana, posebno onima kojima je određena samoizolacija.

– Šest osoba lakših simptoma zbrinuto je u koprivničkoj bolnici, pri čemu je jedna razvila simptome upale pluća. Nijedna ne zahtjeva intenzivno liječenje, odnosno respiratore. Valja reći da je kvaliteta zbrinjavanja u našoj županiji u potpunosti zadovoljavajuća, to pokazuju brojke. Do današnjeg je dana u županiji na koronavirus testirano 100 osoba, od čega su 42 bile iz zdravstvenog sustava. Sve one bile su negativne, što govori da je sustav prema naputcima adekvatno posložen. Nema razmišljanja da postoje manjkavosti u sustavu. Ne pribjegava se bilo kakvim aktivnostima koje su suprotne protokolu – naveo je Devčić.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Građanima se obratio rekavši kako sustav o njima maksimalno brine.

– Ušli smo u ključnu fazu upravljanja epidemijom u našoj županiji – rekao je Devčić.

Među šestero zaraženih osoba ima mlađih i starijih, kazao je Devčić, pri čemu su u pitanju lakši slučajevi. Dolaze iz više županijskih područja, ali uglavnom iz Križevaca i Koprivnice. Dodajmo kako je od novozaraženih osoba jedan nevezan slučaj, dok su ostali vezani uz prijašnje.

– Imamo čak i kronične bolesnike, ali je klinička slika lakša. Jedna pacijentica razvila je upalu pluća, ali ne zahtijeva intenzivno liječenje – izjavio je.

[KORONAVIRUS] Novosti o zaraženima u Podravini i Prigorju

Gepostet von Epodravina.hr am Montag, 30. März 2020

čitam...
Loading...