IZ DNEVNIKA ISTRAŽIVAČA

VIDEO Prirodne draži drevnog grada Nina, od strmih obala do lagune i solane

Biolozi su na području Nina prepoznali vrijedna staništa NATURA 2000, od niskih muljevitih i pjeskovitih obala, stjenovitih obala do kamenjarskih travnjaka.

18:00h
0

Drevni, kraljevski gradić Nin u Dalmaciji osim klasične ljetne i kulturne destinacije, postaje i prirodna. Ptice u muljevitoj morskoj laguni i solani danas su uz povijesne crkvice i Grgura Ninskog zaštitni znak ovog čarobnog mjesta.


Stari hrvatski gradić Nin oduvijek je privlačio ljubitelje starina. Još je ilirsko pleme Liburno ovdje započelo tijek povijesti prije tri tisuće godina, a kip Grgura Ninskog, crkva Sv. Nikole i Sv. Križa samo su dio iznimno bogate kulturne baštine. Usto, mirne pješčane plaže mame kupače, a ljekoviti mulj one kojima je potrebna zdravstvena njega.

No, sve više uz povijesnu baštinu izranja i priroda Nina. Slana muljevita područja pružaju iznimnu prirodnu vrijednost te postaju sve veći identitet Nina. Ne čudi što je postao europska destinacija izvrsnosti EDEN na temu Turizam uz vode, a time je ovaj ljupki gradić ušao u obitelj stotinjak posebnih i odabranih mjesta Europe.

Biolozi su na području Nina prepoznali vrijedna staništa NATURA 2000, od niskih muljevitih i pjeskovitih obala, stjenovitih obala do kamenjarskih travnjaka. Raznolikosti staništa doprinosi i riječica Ričina, odnosno Miljašić jaruga. Ona je izvor slatke vode i stanište slatkovodnim organizmima, ali i mnogim vrstama kojima su vezani uz nju poput vretenaca i ptica koje dolaze piti. Uz nju nalazimo livade, ali najznačajnija staništa su upravo pijesak i mulj. More oko Nina je toplo i plitko i tvori lagunu. Od ostatka zaljeva odvojena ninskim Ždrijacem, oko 800 metara dugim pješčanim sprudom nalik ždrijelu. Ukupno oko Nina ima osam kilometara pješčanih plaža od kojih je najduža Kraljičina plaža duga tri kilometra. Sve su one zbog plićine i pijeska idealne za obitelji s malom djecom. Jaki vjetrovi sve više privlače i ljubitelje kite surfinga. Neke od ninskih pješčanih plaža pružaju i ljekovito crno blato, koje se u zdravstvene svrhe upotrebljava od rimskog doba do danas.

čitam...