Iz dnevnika istraživača

VIDEO Prvo sam trebao otići do prave Amazone, da bih shvatio važnost Drave

Nazad na Dravi, otvoreni prostor je jednostavno bio nadmoćan, ostavivši me ranjivim i malim. Ova slika je inspirirala mnoge, naročito znanstvenike iz Europe koji su davno izgubili tako nešto, pretvorivši svoje rijeke u mrtve kanale.

17:00h
0

Stajao sam na repaškom mostu i divio se raskoši prirode pred mojim očima. I snazi, svoj silini smećkaste rijeke na kojoj su se zrcalili bijeli oblaci što su plovili na intenzivno plavom nebu. Kiša je prošle noći isprala zrak, tako da je unatoč poodmaklom lipnju bilo izuzetno vedro. Drava skreće iz daljine da bi se proširila ispred mene i zatim projurila pod mojim nogama, pokazujući svu bujnost kasno proljetne Drave. Njene mutne vode su se nadimale od neizmjerne snage, stvarajući mjestimice virove iznad nevidljivih prepreka. Hipnotizirano sam ih gledao neko vrijeme, baš kao što se gleda plesanje plamenova na otvorenoj vatri. Možda zato što je svaki jedinstven, nikad više ponovljen, originalan u svom kratkom životu, neponovljivom uzorku prirode… Gusto pošumljene obale se činilo da jedva zadržavaju svu tu vitalnost, okolne livade koje to nisu uspjele nisu više na suhom.

Teško sam u tom trenutku pojmio da se nalazim u pitomoj Podravini, svega tridesetak kilometara od Koprivnice, a ne negdje u Amazoni. Što je najzanimljivije, nisam se počeo Dravom baviti sve dok se nisam vratio s prve ekspedicije u pravoj Amazoni. Moćna Amazonina i njene brojne pritoke pobudile su taj osjećaj da već tako nešto imam i u svojem dvorištu, doduše u mini izdanju i usred stare Europe.

Nazad na Dravi, otvoreni prostor je jednostavno bio nadmoćan, ostavivši me ranjivim i malim. Ova slika je inspirirala mnoge, naročito znanstvenike iz Europe koji su davno izgubili tako nešto, pretvorivši svoje rijeke u mrtve kanale. Jedan od njih, brkati Martin Schneider-Jacoby, zapanjeno je stajao kada je prvi put gledao, na ovom istom repaškom mostu. Potom, došao je tu legendarni David Reeder, koji je došao iz daleke Britanije ovdje u Panonsku nizinu i posvetio život Dravi i Dunavu. Često, čovjek nije ni svjestan što ima sve dok mu stranac to ne kaže.

Očuvana rijeka Drava je neizmjerno bogatstvo Podravine i Hrvatske, uvidjeli su, potencijal koji će već u bliskoj budućnosti biti neprocjenjiv. Kao što Lika ima svoje Plitvice, Jadran Kornate, a Slavonija Kopački rit, tako i koprivnički kraj ima svoje blago na svjetskom nivou, to je njen odsječak Drave.

čitam...