Inspiracija kada se najmanje nadaš

[VIDEO] RAĐANJE UMJETNOSTI Pogledajte kako Koprivničanac Marcel Janeković kistom oživljava gradski motiv koji ste sigurno već zaboravili

Odlučio je i snimiti proces rađanja slike i pokušao je prenijeti 40-ak sati rada u dvije i pol minute videa

19:00h
0
Screenshot

Mjesta koja možda nikada niste primijetili, pokraj kojih svakoga dana prođete kao da ne postoje, nekima su možda inspiracija za pravo umjetničko djelo.


Tako je i sa koprivničkim slikarom Marcelom Janekovićem, koji je ovjekovječio ulaz u staru zgradu između nekadašnje tiskare i ljekarne u blizini centra grada. Cijeli proces stvaranja svog djela zabilježio je i u videu koji nam je ustupio, a pojasnio nam je i zašto je odabrao baš taj gradski motiv da mu posveti svoj talent i vrijeme.

– U našem gradu postoje mjesta koja stoje iz dana u dan, tiha i neugledna, kraj kojih možemo proći i tisuću puta , a da ih ne primijetimo. A onda, u jednom trenutku, dogodi se čarolija. Sunce ih obasja i ona u igri svjetla i sjene zasjaju u svoj svojoj ljepoti. Taj trenutak traje vrlo kratko, a ja sam imao sreću da zastanem pred starim vratima baš u pravo vrijeme i da na trenutak zaboravim na sve. I onda sam se uhvatio kista i pokušao nanovo rekreirati taj osjećaj,  tu ljepotu. Neuspješno nažalost (jer teško je ponoviti maestralne poteze prirode), ali iza mene ostao je lijep čin stvaranja – skromno će Janeković.

Kako kaže, kada jednom krene, stvaranje slike proces je u kojemu umjetnik ima više ulogu sudionika nego svjesnog stvaraoca.

– Sve je započelo s praznim platnom i prvim nanosima boje, a onda se u plesu kista iz razmrljanih boja počela rađati slika. Taj proces, kada stvarate ulje na platnu vrlo je zanimljiv, nemate kontrolu nad njim i imate osjećaj da netko drugi vodi vašu ruku, da se slika rađa sama od sebe – približava nam naš slikar.

Zato je odlučio i snimiti proces rađanja slike i pokušao je prenijeti 40-ak sati rada u dvije i pol minute videa. Pogledajte i sami je li uspio.

Sve započinje s idejom i praznim platnom….zatim ide skica i prvi potezi kistom. Tada sve postaje nedefinirana mrlja boje…i onda, u tom trenutku, počinje se rađati slika…

Gepostet von Marcel Janeković am Freitag, 17. Januar 2020

čitam...