7.9 C
Koprivnica
Srijeda, 29. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BIZARNO

VIDEO Šišmiši, žabe i strizibube zaustavili prugu do Botova, kraj radova mogao bi se pomaknuti za šest godina
V

Na pitanje novinara je li upoznat s problemom te je li u pitanju trivijalan problem, premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da studije neće usporiti projekt.

Ne propustite

Izgradnja pruge Rijeka-Zagreb-Botovo vrijedna je 3,6 milijardi eura. Uključuje 270 kilometara pruge, pri čemu se sjeverni dio gradi, a dionica Oštarije-Škrljevo tek projektira. Riječ je, dakle, o golemom projektu koji su ovoga puta zaustavile životinje. Na trasi pruge, piše rtl.hr, nalaze se brojna staništa šišmiša, ćuka, žutog mukača ili pjegave strizibube.

Iako je studija utjecaja na okoliš trebala biti napravljena ranije, Hrvatske željeznice kasne pa gradnja još neće početi. Točnije, znanstvenici će najmanje godinu dana istraživati kako raste biljka Mirisava žlijezdaća, kako se kreće pjegava strizbuba, kako skače žaba Žuti mukač, gdje lete šišmiši kojima su dom pećine sjevernog Velebita ili gdje love čopori Velebitskih vukova.

Na pitanje novinara je li upoznat s problemom te je li u pitanju trivijalan problem, premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da studije neće usporiti projekt.

– Ne bih rekao da je trivijalan. Postoje propisi, moramo voditi računa o staništima tih životinja – dodao je Plenković.

Iz HŽ-a su za RTL kazali kako je “Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nakon prethodno traženog mišljenja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, u travnju donijelo Rješenje u kojemu se navodi da se vezano uz provođenje spomenutog projekta ne može isključiti mogućnost značajnih negativnih utjecaja na ciljeve očuvanja i cjelovitost ekološke mreže te da je obvezna glavna ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu.”

Postoji, čak, i mogućnost prolongiranja završetka radova s 2027. na 2033. godinu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

PODIGNUTA OPTUŽNICA

Grga pet godina vrijeđao i sukobljavao se s mamom, šogor sve prijavio policiji: Majka i sestra žele me oštetiti za imovinu, ako netko dobije...

Bahati Grga, 42-godišnjak iz okolice Ludbrega, naći će se na optuženičkoj klupi zbog nasilja u obitelji, odnosno zato što...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti