Iz dnevnika istraživača

VIDEO Slap Gubavica jedna je od najvećih atrakcija Cetine, pogledajte kako je biti ispod njega

Cetina je naša velika dalmatinska rijeka, koja od samog početka i kraja krije mnoge atrakcije. Slap Gubavica jedan je od njih. Pogledajte kako doći do njega i kako je biti ispod njega!

18:30h
0

Slap Gubavice kulminacija je kanjona Cetine koji se proteže od Blata na Cetini do Zadvarja, nakon čega će Cetina mirnije zaploviti širom riječnom dolinom prema ušću. Pedesetmetarski slap u dvjestotinjak metara dubokom, usječenom kanjonu krške zaravni Zadvarja svojevrstan je zaštitni znak ovog dijela rijeke, a lijepo se vidi iz daljine s vidikovca u ovom idiličnom mjestašcu u dalmatinskom zaleđu.

No, jedno je gledati ga izdaleka, a drugo doživjeti, kada vas poprska. Slap je posebice impresivan u kišnom razdoblju kada kanjonom protječu znatne količine vode. Voda se tada, osim niz glavne dvije stube slapa, ruši u grotlo kanjona i iz kružnih otvora u stijeni na njegovom boku. Cijeli kanjon ispunjen je milijunima sitnih raspršenih kapljica vode i zaglušujućom tutnjavom.

Ljeti slapovi formiraju tanke, elegantne mlazove vode, a uske kolone avanturista željnih avanture, u neoprenskim odjelima, opremljeni nepotopivim prslucima, glava zaštićenih kacigama, organizirano turistički istražuju kanjon savladavajući slapove alpinističkom užadi. Kako to izgleda, pogledajte u priči o canyoningu na Cetini.

čitam...