Iz dnevnika istraživača

VIDEO Spektakularna Zrmanja jedna je od najdivljijih rijeka, a Visoki buk je vrhunac, pogledajte čudo prirode

Ovdje ispod Visokog buka izdižu se iz rijeke i do tristo metara visoke strane kanjona.

18:00h
0

Zrmanja je jedna od najdivljijih rijeka. Teče u surovom kršu, kroz nekoliko kanjona i krških polja, a ulijeva se u more preko dugog estuarija. Putem stvara sedru i slapove, idealne za rafting i kanuarenje. Jedan od najljepših slapova je teško dostupni Visoki buk, nedaleko od spoja s rijekom Krupom. Visoki buk je kulminacija Zrmanje, ali i prirode općenito.


Visoki buk nalazi se u kanjonu koji započinje izlaskom rijeke iz Žegarskog polja. Odavde se rijeka ponovo uvlači među stiješnjene litice nagovješćujući još jedan početak kanjonskog dijela toka čija kulminacija slijedi tek nizvodno nakon ušća Krupe, Zrmanjine najjače pritoke. Osnažena izrazito sedrotvotnim vodama rijeke Krupe, zajedno s njom tvori Visoki buk – najviši i po mnogočemu najljepši slap na Zrmanji. Niz jedanaest metara visoku barijeru, u potpunosti obraslu travom, u bijelim mlazovima pršte milijuni sitnih kapljica.

Ovdje ispod Visokog buka izdižu se iz rijeke i do tristo metara visoke strane kanjona. Poput kakvog obeliska iz korita Zrmanje viri stijena zvana Obli kuk. Ova stijena često se povezuje s pronalaskom puža zaklopnice kojeg je još 1863. godine otkrio naš poznati prirodoslovac Spiridon Brusina na svom proputovanju Zrmanjom i Krupom, ostavivši o tome brojne zapise.

Do slapa je moguće doći vodenim putem, ali na sreću i kopnenim. Staza označena markacijama kreće iz sela Golubić, a putem prolazi neke od najspektakularnijih krajolika. Kako sve to izgleda, pogledajte u videu.

čitam...