epidemija raste

VIDEO Srbija ide u lockdown, cijepili 13 posto stanovnika no brojke rastu. Zatvorene trgovine, kafići i frizeri

Srbija je od utorka navečer u novom lockdownu.

10:24h
0

Kod naših susjeda epidemija gotovo dramatično raste, najteže je u Srbiji. Na testiranjima imaju 30 posto pozitivnih, a glavna Kovid bolnica u Batajnici kod Beograda već je prepuna, s više od 900 teže i teško oboljelih pacijenata.

Krizni stožer donio je odluku o totalnom lockdownu, osim dućana i ljekarni ništa neće raditi, gotovo sve će biti zabranjeno, ali ovaj put bez uvođenja policijskog sata. A lockdown kuca i na vrata Bosne i Hercegovine.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Nema kave, restorana, ni shoppinga, jer Srbija se u utorak navečer – zatvorila. Tko se ošišao – ošišao se, jer do ponedjeljka su zatvoreni i frizerski saloni.

”Što ću sa ženama koje su zakazane za sutra, za petak, za subotu. Što ću s njima da radim? Na kraju krajeva, od čega da živimo, od čega, od 16, 20 tisuća koliko nam daju? Umoran sam od svega ovoga. Ne brojim više”, rekao je frizer iz Beograda Dejan Mišić.

Zato je kod frizera danas bila panika i gužva, kao prije godinu dana. Slobodan dan, godišnji, bilo što, smišljale su Beograđanke, samo da stignu na teermin.

”Pošto sam već tri puta imala zakazano šišanje i farbanje kod frizera, morala sam izostati s posla da bi danas mogla to riješiti jer smo tri puta zbog iznenadnih mjera otkazivali”, kazala je Dragana Čupić.

U Srbiji se od sutra može samo u trgovinu hranom, na benzinsku i u ljekarnu. Sve drugo je zatvoreno.

Zašto je Srbija u vodi do grla?

”Ovo je zaista u pravom smislu te riječi kompromisno rješenje zato što su oštre mjere, ali na snazi su pet dana u ovom trenutku, iako je medicinski dio kriznog stožera tražio da budu 14 dana”, rekla je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Nije ovo prvi put da balansiraju i traže kompromise. Mini ili vikend lockdown Srbi su već pokušali dva puta ovog mjeseca, ali rast broja zaraženih nisu zaustavili.

”Da nemamo kompromisna rješenje, ili bi privreda u potpunosti propala i ne bi imali toliko radnih mjesta ili bi s druge strane potpuno pukao naš zdravstveni sistem. Ovako svi zajedno držimo glavu iznad vode i to je ono što je važno”, kazala je Brnabić.

A zašto je Srbija u vodi do grla, nikome nije jasno. Od kineskog do ruskog cjepiva – imaju sve i do sada su cijepili milijun ljudi, što je 13 posto stanovništva.

”Počinje dominacija britanskog soja. Nije ovo posljedica samo nepridržavanja mjera nego i prisustva invazivne varijante virusa koja se spušta i prema mlađem uzrastu”, rekao je Predrag Kon, epidemiolog.

U Srbiji lockdown, a u BiH slično. Najveći problem su zabave na koje su preko granice odlazili i Hrvati, barem tako tvrdi premijer Hercegovačko-neretvanske županije. Sada najavljuje strože mjere.

Svim susjedima gore je nego nama

”Sadašnji stupanj mjera koji je donio naš krizni stožer odgovara postojećoj situaciji. Ukoliko se ona pogorša, onda ćemo naravno biti prisiljeni uvoditi još restriktivnije mjere”, rekao je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

BiH danas ima 1600 zaraženih, a najgore je u Sarajevu gdje već mjesecima traje policijski sat od 11 navečer do pet ujutro.

”Protekli vikend kanton Sarajevo je bio u lockdownu, od petka do ponedjeljka. Iz vlade tvrde da novog lockdowna neće biti, ali su pojačani kapaciteti u bolnicama. Građani kažu da nemaju ništa protiv novog lockdowna”, kazao je novinar iz Sarajeva Adi Bebanić.

U problemima su Bosanci, Srbi, Slovenci, Mađari, Austrijanci, Talijani. Svim našim susjedima sada je gore nego nama.

čitam...