Iz dnevnika istraživača

VIDEO Stotine tisuća migranata mogli bi proći kroz tursku granicu, Koprivničanac objašnjava kakva je situacija u razrušenoj Siriji

Nakon skoro deset godina rata, sukobi u ovoj napaćenoj i razrušenoj zemlji ne prestaju.

20:30h
0

Opet je aktualna migrantska kriza. Naime, Turska prijeti otvaranjem granice za stotine tisuća migranata, zbog situacije u sirijskoj pokrajini Idlib. Povod tome je situacija u sirijskoj pokrajini Idlib, gdje snage odane predsjedniku Bashar al-Assadu potiskuju islamističke pobunjenike.

Nakon skoro deset godina rata, sukobi u ovoj napaćenoj i razrušenoj zemlji ne prestaju. No, sada je situacija mnogo jasnija i kraj rata je doista blizu. Od početka ruske vojne intervencije, Sirijska vojska je pod svoju kontrolu vratila velike dijelove zemlje na jugu i istoku, porazila zajedno s Kurdima zloglasnu Islamsku državu. Eliminirala je mnoge enklave oko Damaska, Homsa i ostalih ključnih gradova. Jedino je Aleppo, najveći sirijski grad ostao u svojevrsnom poluokruženju i na dometu militanata. Kurdi drže svoj teritorij na sjeveroistoku, Turci na sjeveru (zajedno s proturskim islamističkim i umjerenijim snagama) i jedino aktivno područje sukoba je preostala pokrajina Idlib. Kroz nju prolazi ključna autocesta M5 (Damask – Aleppo).

Posljednjim ofenzivama, Sirijska vojska je porazila islamističke snage, pod kontrolu vratila cijelu autocestu, važne gradove Maraat al-Numan te Saraqib i odbacila neprijatelja podalje od Aleppa. Time je ovaj višemilijunski grad (prije rata) konačno dobio mir nakon devet godina rata.

No, s područja borbi je opet izbjeglo civilno stanovništvo, odnosno ono što je od njega preostalo. Turska se prošli tjedan vojno se uključila u sukob protiv Sirijske vojske. Službeno opravdanje je spriječavanje daljnje priliv izbjeglica iz Sirije u Tursku, no predsjedniku Erdoganu još mnogo važnije da bi održala kontrolu nad islamističkim snagama te se pozicionirala na dugo vremena u zapadnom dijelu Sirije. Turska vojska je tako stala rame uz rame i s najokorjelijim džihadistima poput Hay’at Tahrir al-Shama (negdašnja Al-Nusra, ogranak Al Qaide).

No, u vrhuncu krize, direktnim dogovorom Erdogana i Putina na najvišoj razini, postignut je dogovor o primirju.

Za još više detlja o tome što se dešava u Siriji i Idlibu, uključujući i karte, pogledajte moj novi VLOG na tu temu.