cosa nostra

VIDEO Studentski projekt Dominika Severa prerastao u ozbiljan glazbeni zahvat, izdao prvi spot i pjesmu

Uz njega, u spotu se pojavljuju dvije djevojke, a kroz njih se, ističe Sever, oslikava taj cosa nostra odnos.

11:47h
0

Ono što je započelo kao studentski projekt za kolegij Digitalna fotografska produkcija na Sveučilištu Sjever preraslo je u slučaju dvadesettrogodišnjeg Varaždinca Dominika Severa u ozbiljan glazbeni projekt. On je, pod imenom Verse, objavio spot za pjesmu Cosa Nostra, a potpisuje tekst, glazbu i kompletnu produkciju, piše eMedjimurje.hr.

– Sve je započelo kao studentski projekt, no kako su stvari odmicale, odlučio sam kvalitetu podići na višu razinu. Zapravo je prvotna ideja bila da stvar bude parodija rapa, no kad se tekstu pridodao spot, stvar je dobila puno ozbiljniju crtu. Tako da sam na kraju odlučio za ozbiljnost spram parodije – istaknuo je Sever.

Pisanje pjesme teklo je brzo, dodaje, trebalo je nekih deset minuta da završi s pisanjem. To i nije neko iznenađenje jer Sever piše od svoje 13. godine, uglavnom u punk i rock stilu, a sad se odlučio okušati i u rapu, gdje su mu uzori u pisanju reperi Lil Peep i Post Malone.

Što znači cosa nostra?

S obzirom da je ime pjesme Cosa Nostra, lako je zaključiti da je riječ o obradi neke gangsterske teme, no tome ipak nije tako.

– Cosa nostra je zapravo odnos u kojem obje osobe ulaze u neku vrstu međusonog negativnog utjecaja čija je krajnja konzekvenca samoubojstvo. Motivacija za takav odabir teme proizlazi iz nekih odnosa u kojima sam i sam bio – dodaje.

I dok je tekst napisao u kratkom roku, snimanje i montaža bili su zahtjevniji dio posla.

– Snimali smo čakovečkom klubu Prostoru, na Staroj krami kod Kauflanda u Varaždinu i kod Arene. Snimanje je trajalo nekoh šest sati, no montaža je zahtijevala veći napor, tako da sam za taj dio produkcije utrošio bar 50 sati.

Uz njega, u spotu se pojavljuju dvije djevojke, a kroz njih se, ističe Sever, oslikava taj cosa nostra odnos.

– Jedna djevojka je primjer posljedica cosa nostra odnosa, ispod tuša je, šminka joj se razmazuje, ona se psihički raspada. Druga je neka vrsta mog alter ega. Jedna pati, a ja šaram okolo. To je fikcija, naravno, naracija spota.

Iako se bavi i glazbom te fotografijom i videom, Sever ističe kako je glazba uvijek bila na prvom mjestu.

– U Varaždinu sam završio Glazbenu školu. U biti sam punker i roker, no odlučio sam sad i na iskorak u ovaj žanr. Ako se ljudima svidi, nastavit ću u ovom pravcu. Što se fotografije tiče, time sam se počeo baviti zbog potreba posla, a pravu mi je strast za umjetničkom fotografijom otkrio doc. art. dr. sc. Mario Periša, koji je ujedno i mentor ovog video spota. Ista situacija je bila i s video produkcijom.

– S sadašnjim bendom Natasha planiram snimiti i spot na vrhu Vame. Također, imam u planu neke bendove u planu koji su mi dragi tako da i tu imam neke dogovore za snimanje spotova – zaključio je Sever.